Pokud by včely vyhynuly, člověk by podle odborníků mohl žít ještě další 4 roky

Mnoho potravin, které pravidelně konzumujeme, by bez včel již nebylo k dispozici / Pixabay
Ačkoli včela ještě není na pokraji vyhynutí, populace včel medonosných rychle klesá, mezi lety 2007 a 2016 poklesla dokonce o 89 %. Přinášíme důvody, proč jsou včely tak důležité a co můžete udělat proto, abyste je pomohli zachránit.

Včely hrají zásadní roli v celosvětovém zásobování potravinami, opylují plodiny, které živí 90 % světové populace. Bez nich by zemědělci měli problémy s vypěstováním základních potravin, jako je ovoce a zelenina či bavlna. Chytrý hmyz, kromě toho, že pomáhá vypěstovat jídlo, opyluje také 80 % rostlin světa, které by se bez nich dále nešířily. Jediná včelí kolonie opyluje každý den 300 milionů květin.

Často se připomíná výrok Alberta Einsteina, který říkal: „Kdyby včela zmizela z povrchu Země, člověku by zbývaly jen čtyři roky.“ A odborníci se pomalu k tomuto názoru také přiklánějí. Včely jsou navíc na celém světě ohroženy. Minulou zimu zahynulo v USA asi 40 procent včelstev. Způsobuje to ztráta přirozeného prostředí v důsledku zemědělství a urbanizace.

Změna klimatu a používání pesticidů a hnojiv jsou další faktory, dále přibývají i roztoči a viry, proti kterým včely nemají přirozenou ochranu. Globální studie z února 2019 zjistila, že počet hmyzu na planetě každoročně klesá o 2,5 procenta. Pokud to bude pokračovat, nebude na Zemi do roku 2119 vůbec žádný hmyz.

Kdyby všechny včely na Zemi zahynuly, neznamenalo by to pro člověka ihned katastrofu a zánik, ale způsobilo by to velké potíže a možná i hladomor. Mnoho potravin, které pravidelně konzumujeme, by již nebylo k dispozici. Kromě medu by navždy zmizely některé ořechy a fazole, protože jsou také přímo závislé na včelách.

Borůvky a třešně by také utrpěly, protože jsou z 90 % závislé na opylení včel. Ovlivněny budou také další potraviny, jako jsou avokádo, jablka, bobule, grapefruit, melouny, brokolice, okurky a hrášek. Také masná produkce by byla omezená, protože krávy spoléhají na opylované rostliny jako zdroj potravy. Mohli bychom jíst více ryb, ale to by bylo drahé, protože poptávka by byla vysoká. Mnoho léčiv, které lidé používají, jak konvenční, tak alternativní medicíny, by také bylo ztraceno, protože pocházejí z kvetoucích rostlin. A další zvířata, která se spoléhají na včely, jako ptáci a drobní savci, by mohla vyhynout, pokud už v okolí nebudou včely.

V USA zakázala Agentura pro ochranu životního prostředí používání pesticidů spojených s úmrtím včel. Podobné zákazy byly zavedeny i v Evropě. Velký důraz byl kladen také na zachování divokých stanovišť, která by opět mohla přilákat včely. K úsilí o záchranu včel se připojilo mnoho globálních podniků a dělají některé velmi zajímavé věci.

Kalifornie SeedLabs vytvořila BioPatties, speciální včelí krmivo plné probiotik, které posiluje imunitní systémy včel. Izraelská společnost BeeHero zase vynalezla senzory pro sledování zdraví včel a vyrábí high-tech gadgety pro včely, aby detekovaly jakékoli poruchy, než se rozšíří. 

Britská zemědělská firma Small Robot Company vytvořila systém výsadby, při kterém mohou zemědělci ponechat část volných polí pro divoké květiny, což včelám umožní prosperovat. To znamená, že používání pesticidů se sníží o 95 %, protože se budou používat pouze na přesně vymezených místech, kde jsou potřeba.

Mohlo by vás zajímat

Reklama