Zelenina na Marsu: Unikátní český vědecký projekt startuje

Na Zemi populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá / Pixabay
Na České zemědělské univerzitě v pražském Suchdole vznikla ojedinělá laboratoř, která umožní pěstovat plodiny pomocí technologie „Aeroponie“.

V podmínkách simulujících život na Marsu se o to pokusí tým biologů a IT specialistů pod vedením Jana Lukačeviče.

„Naším cílem je získat nové poznatky o nekonvenčních způsobech pěstování rostlin a tím posunout úroveň stávající technologie blíž jejímu použití nejen pro kosmické mise. Pěstování rostlin v extrémních podmínkách najde uplatnění i na Zemi v oblastech, které už trpí nebo v budoucnosti budou trpět nedostatkem vody,“ vysvětluje Jan Lukačevič. Právě on bude řídit tým mladých vědců, kteří prošli náročným výběrem, do kterého se hlásili studenti vysokých škol z celé České republiky. 

Karolína Pumprová, členka týmu a doktorandka na České zemědělské univerzitě dodává: „Populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá. Proto si cením toho, že můžu být součástí projektu, jehož cílem je objevit nové možnosti v pěstování plodin a reagovat na aktuální vývoj zemědělství.“

Aeroponie je unikátní technologie pěstování plodin. Oproti jiným zemědělským metodám je schopna dosáhnout minimální spotřeby vody. Cílem je pěstovat zde plodiny, které dodají budoucím astronautům potřebné živiny a zároveň spolu budou schopné existovat v laboratorních podmínkách. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama