Již sedmý ročník Festivalu vědy vypukne příští týden v Dejvicích

Například Technická univerzita v Liberci vás zavede do světa nanovláken a jejich využití / www.festival-vedy.cz
Na letošním Festivalu vědy si můžete na vědu „sáhnout“, můžete si vyzkoušet znalosti, vědomosti, dovednosti nebo zručnost. Ale především zjistíte, že věda má rozmanité podoby a využití ve všech oborech lidské činnosti.

Přes 100 expozic se představí v jednom dni na již sedmém ročníku Festivalu vědy, který se uskuteční ve středu 4. září od 8.30 do 19.00 hodin v Praze Dejvicích. Na zelené travnaté ploše na Vítězném náměstí a v přilehlé Technické ulici nabídnou ukázky své práce vysoké školy, ústavy Akademie věd ČR, volnočasové instituce a firmy.

Čtrnáct ústavů Akademie věd ČR seznámí návštěvníky s každodenní „vědou“ kolem nás. Ústav makromolekulární chemie AV ČR ukáže, jak likvidovat plasty šetrným způsobem. Mikrobiologický ústav AV ČR dá nahlédnout pod mikroskop na karcinom a melanom a vysvětlí, v čem se vizuálně liší. Třeboňské pracoviště Mikrobiologického ústavu AV ČR Algatech ukáže budoucnost mikroskopických řas a jejich využití pro budoucnost.

Biotechnologický ústav AV ČR odhalí pod mikroskopem zázrak reprodukce, vzniku života a jedinečnost pohlavních buněk. Biologické centrum AV ČR z Českých Budějovic zavede návštěvníky do tajemného světa klíšťat. Ústav pro jazyk český AV ČR v padělatelském hnízdě odhalí, jak naši předkové „falšovali“ dějiny.

Zda jste technický nebo humanitní typ odhalí speciálně sestavené testy firmy Confused, které jsou určené převážně pro středoškoláky. Následně pak můžete zavítat přímo ke stanům Univerzity Karlovy, kde jsou připraveny ukázky simulované operace nebo ukázky tzv. “fantomů“, na kterých probíhá výuka mediků. Pedagogové ukáží, jak „žonglovat“ s matematikou, a své znalosti z historie republiky si vyzkoušíte v karetní hře Fakulty sociálních věd.

Zábavná hra „Mladý inženýr“ Českého vysokého učení technického vysvětlí, že technika není jen pro kluky a může být velice zábavná a především užitečná. V Tech zóně ČVUT se budou prezentovat všechny fakulty. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská např. ukáže, jak částice létají všude kolem nás, ale i skrz nás nebo na jakém principu je založen 3D obraz. Fakulta biomedicínského inženýrství předvede na detektoru lži, že člověk nemůže vědomě kontrolovat reakce svého těla a v kvízu si vyzkoušíte, jak znáte orgány lidského těla nebo navštívíte reálný výukový sanitní vůz a uvidíte, jak vypadá dekontaminační sprcha.

Stany Vysoké školy chemicko-technologické si letos budou hrát s periodickou soustavou prvků, která slaví 150. let od objevení. Česká zemědělská univerzita vás uvede do světa lesního biorytmu, předvede roboty používané v zemědělství nebo se dozvíte, jak je možné zkoumat lidské chování.

Technická univerzita v Liberci vás zavede do světa nanovláken a jejich využití, Univerzita obrany zase do světa armádních profesionálů a jejich techniky. Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni předvede společně s chemickou jednotkou hasičů rukavice a požární obleky, které umí vyhodnotit rozsah a intenzitu ohně nebo různé zplodiny a ochránit tak hasiče před nebezpečím.

Program Festivalu vědy bude od 17.00 hodin, na Fakultě elektrotechnické ČVUT, doplněn veřejnou debatou s odborníky na téma „Je volba profese věda?“ 

Mohlo by vás zajímat

Reklama