Simulace ukazuje, jak by dopadla jaderná válka mezi Ruskem a USA

V závěrečné fázi konfliktu by se obě strany zaměřily na 30 nejlidnatějších měst / Alex Glaser
Vědci vytvořili simulaci, která ukazuje, jak by s největší pravděpodobností dopadla jaderná válka mezi Spojenými státy (a státy NATO) a Ruskem. Model založený na reálných údajích o dostupných jaderných silách předpovídá, že by během první hodiny zemřelo až 34 milionů lidí.

Konflikt by přinesl dalších 56 milionů zraněných, čísla ale nezahrnují úmrtí způsobená jaderným spadem a jeho následky. Za první tři hodiny konfliktu by došlo ke zničení Evropy.

Odhadem by bylo v prvních minutách konfliktu zabito nebo zraněno 2,6 milionu lidí. V dalších 90 minutách by bomby zasáhly klíčová města v USA i Rusku a dalších cca 89 milionů lidí by zemřelo nebo bylo zraněno. 

Tým, který vytvořil apokalyptický model, doufá, že tato simulace upozorní na důsledky jaderné války mezi dvěma znepřátelenými bloky. Čtyřminutové video vytvořil odborník na technické a mezinárodní záležitosti Alex Glaser z Princetonské univerzity se svými kolegy.

Simulace, nazvaná „Plán A“, byla vypracována na základě nezávislých hodnocení současných amerických a ruských vojenských postojů a jaderných válečných plánů. Jaderná válka by se pravděpodobně vyvinula z počáteční fáze soustřeďující se na taktické cíle do strategického období, kdy půjde o to zničit útočné kapacity druhé strany. Poslední fází by se staly útoky na klíčová města, aby se nepřítel nebyl schopen zotavit. 

Ve scénáři Rusko vystřeluje jadernou výstražnou střelu ze základny poblíž Kaliningradu na pobřeží Černého moře s cílem zastavit postup USA - NATO. V reakci na tento útok NATO zasáhne Rusko taktickým nukleárním leteckým úderem a konflikt se vyhrotí na jadernou válku probíhající napříč Evropou.

V tomto okamžiku simulace předpokládá, že Rusko vypustí 300 jaderných hlavic pomocí letadel nebo raket krátkého dosahu proti základnám NATO. Mezinárodní vojenská aliance by pak odpověděla přibližně 180 střelami. V této fázi by oběti během tří hodin dosáhly přibližně 2,6 milionu a Evropa by byla zničena.

Poté NATO využije loďstvo a zahájí strategický jaderný úder s 600 hlavicemi s cílem vyřadit ruskou jadernou kapacitu. Před tímto úderem ale Rusko vypustí atomové bomby z raket, ponorek a mobilních odpalovacích plošin. Model v této fázi války, která by trvala pouze 45 minut, předpokládá 3,4 milionu obětí.

V závěrečné fázi konfliktu by se obě strany zaměřily na 30 nejlidnatějších měst a hospodářských center nepřítele a nasadily by jaderné bomby. Podle vědců by tento krok, trvající dalších 45 minut, zabil přes 85 milionů lidí. 

Riziko jaderné války se v posledních letech významně zvýšilo, protože Spojené státy a Rusko opustily dlouholeté smlouvy o kontrole jaderných zbraní, začaly vyvíjet jejich nové druhy a rozšířily podmínky jejich využití.

Mohlo by vás zajímat

Reklama