Podle vědců byl porod před miliony let snadnější než dnes: Může za to chůze ve vzpřímené poloze

I dnes jsou některé porody velmi snadné, jiné naopak komplikované / Pixabay
Naši dávní příbuzní prý měli při porodu snazší práci. Australopithecus sediba - hominid, který žil asi před 2 miliony let, měl širší porodní kanály než moderní lidé. Současný porod lidského potomka se stává obtížným, bolestivým a zdlouhavým procesem.

Odborníci se domnívají, že komplikace při dnešních porodech pramení jak z velkých hlav kojenců, tak i z tvaru pánve, která se zúžila ve chvíli, kdy lidé začali chodit ve vzpřímené poloze. Došlo ke zúžení porodního kanálu.

Vědci z USA nyní vytvořili digitální model pánve Australopitheca sediba na základě fosilních vzorků. Chtěli prozkoumat, jak složitý byl porod pro naši dávnou příbuznou. Antropoložka Natalie Laudicinová z Bostonské univerzity v Massachusetts s kolegy vytvořila 3D model ženské pánve Australopitheka sediba, aby zjistila, jak mohl probíhat porod u našich dávných příbuzných. Analyzovali údaje o velikosti pánve od ženských hominidů druhu Australopithecus afarensis, Homo erectus a Homo sapiens, čili moderních lidí, a také od šimpanzů. 

Fosilní ženské pánve našich dávných příbuzných jsou vzácností. K dispozici je jich pouze šest. A představují více než tři miliony let vývoje hominidů. Pánev Australopitheka sediba z doby před 1,98 miliony let představuje kombinaci funkcí podobných druhů Australopitheka a Homo. Tým poté použil model k rekonstrukci porodu u tohoto starodávného hominida.

Zjistili, že plody žen Australopitheka nenarážely na omezení porodním kanálem. To společně s relativně malými hlavami novorozenců ve srovnání s hlavami moderních lidí naznačuje, že Australopithekové se při porodu nemuseli otáčet. Australopithecus sediba tedy měl podle doktorka Laudicinové snadnější proces narození.

Plod měl kdysi dostatek prostoru pro průchod i v nejužším porodním kanálu matky. Moderní matky ale obvykle mají pánve dimenzované a tvarované způsobem, který se pro vlastní porod příliš nehodí. Hlavy novorozenců jsou navíc poměrně velké. Dnešní děti se tak v průběhu příchodu na svět několikrát otáčí. Nejde ale o to, že by porod byl v průběhu evoluce člověka stále obtížnější.

Ve skutečnosti vědci zjistili, že fosilie přezdívaná „Lucy“, členka příbuzného druhu Australopithecus afarensis - měla obtížnější proces narození, přestože žila přibližně milión let před Australopithekem sediba. Podle Laudicianové mohlo v případě Lucy jít o těsnější průchod porodními kanály. „Vzniká tendence přemýšlet o vývoji lidského porodu jako o přechodu od lehkého opičího porodu k obtížnému modernímu porodu,“ uvedla Laudicinová. Ve skutečnosti tomu ale tak úplně není. I dnes jsou některé porody velmi snadné, jiné naopak komplikované. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama