Mars ohromil vědce: Magnetické pole rudé planety emituje nevídané události

 
Další 1 fotografie v galerii
Pod povrchem Marsu existuje silná vrstva, která je schopna vést elektřinu / NASA
Magnetometr upevněný na sondě NASA InSight detekoval na planetě Mars impulsy. Vědci zatím neurčili příčiny těchto náhlých magnetických pulzů. Pulzy zde byly zaznamenány na rovníku, na rozdíl od Země, kde se vyskytují ve vyšších zeměpisných šířkách.

Dosud nevídané výbuchy magnetické energie na Marsu zmátly astronomy. Jejich robotická meziplanetární sonda získala nové pohledy na tajemnou Rudou planetu. Magnetometr připevněný k nejmodernější kosmické lodi NASA InSight detekoval v noci skoky v pulzaci na povrchu planety.

Vesmírná kapsle InSight shromažďuje informace o rudé planetě od listopadu 2018. Zaznamenává i divoké tzv. „Marsquakes“, tedy otřesy půdy na povrchu planety Mars, a rovněž měří teplotu její horní kůry.

Vědci dosud nezjistili příčiny těchto náhlých magnetických pulzů, které byly 20krát silnější než předchozí pozorování. Nepochopitelným aspektem těchto nejnovějších zjištění však byla hodinová frekvence pulzů o půlnoci. Místo, které InSight kontroluje, je momentálně na rovníku Marsu. Na zemském rovníku se žádné takové pulzy nezaznamenávají.

Pulzy ale bývají pozorovány ve vyšších zeměpisných šířkách, jako  Northern Lights, což vede vědce k otázce, proč obě planety vykazují odlišné výsledky. Tým z Kalifornské univerzity přednesl své příspěvky na výročním zasedání Evropského planetárního vědeckého kongresu.

Vědci napsali: „Noční nepřetržité pulzy nalezené InSight FluxGate jsou neočekávané, protože se liší od toho, co je obvykle možné pozorovat na zemském povrchu ve stejnou dobu.“ Expedice navíc odhalila, že hluboko pod povrchem Marsu existuje silná vrstva o délce dvou kilometrů, která je schopna vést elektřinu. Vznikají spekulace, že by mohlo jít vodní útvar, ale zatím to nebylo potvrzeno. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama