Unikátní elektronový mikroskop bude již zítra představen vědci z Ústavu přístrojové techniky

Nový mikroskop pomůže vědcům s odhalováním závažných infekcí / AV ČR
Již ve čtvrtek 26. září bude v Brně slavnostně otevřena nová laboratoř Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. Její součástí bude i elektronový mikroskop DualBeam FIB-SEM Helios G4 HP, který je v tuzemsku skutečně ojedinělý.

Vědcům přístroj pomůže s odhalováním závažných infekcí a přispěje také k vytváření materiálů 21. století, jakým jsou například dvojrozměrné struktury.

Instalace a zapůjčení mikroskopu, který má nestandardní konfiguraci a patří k nejlepším high-tech přístrojům, je součástí projektu Centra elektronové a fotonové optiky. „Centrum sjednocuje všechny klíčové akademické a průmyslové hráče v České republice, kteří se výzkumem v elektronové a fotonové optice zabývají,“ uvedla ředitelka Ústavu přístrojové techniky AV ČR Ilona Müllerová.

Mikroskop, který se nyní v nově vznikající brněnské laboratoři instaluje, kombinuje fokusovaný iontový svazek pro velmi jemné opracování vzorků s elektronovým svazkem pro jejich zobrazování a analýzu. Využití najde hned v několika vědeckých skupinách Ústavu přístrojové techniky AV ČR.

„Napomůže například k metodologickému vývoji 3D tomografie biologických a jiných senzitivních vzorků,“ vysvětluje Vladislav Krzyžánek, vedoucí zdejší vědecké skupiny Mikroskopie pro biomedicínu. „V kombinaci s možností analýzy pomocí Ramanovy spektroskopie vznikne ojedinělé zařízení pro podrobnou charakterizaci různých preparátů, např. klinicky významných kmenů mikrobů podílejících se na vzniku závažných infekcí,“ dodává vědec.

Přístroj najde i široké uplatnění ve vývoji nových metod charakterizace kovových i nekovových materiálů. Pomocí pomalých elektronů a iontů lze například studovat a modifikovat dvojrozměrné materiály budoucnosti, které se začínají prosazovat v nejvyspělejších technologiích včetně nejznámějšího grafénu. Díky nekonvenčním detekčním systémům je v plánu také metodologický vývoj nových zobrazovacích technik pro ptychografické či kvantitativní zobrazování.

Mohlo by vás zajímat

Reklama