Bohatý program plný chytré zábavy slibuje zítřejší noc vědců

Letošním celorepublikovým mottem Noci vědců je „Šetrně k planetě“ / Pixabay
V pátek 27. září 2019 se po celé Evropě koná vědecko-popularizační akce Noc vědců. Na co se můžete těšit?

Již podruhé se do této prestižní události zapojí Biologické centrum Akademie věd ČR a poprvé otevře své brány i všech osm fakult Jihočeské univerzity. Návštěvníci si budou hrát, poznávat, zkoušet a objevovat inspirativní svět vědy a budou si tak moct představit důležitost práce vědců pro naši společnost. Jako každoročně je veškerý program pro návštěvníky zdarma. Akce odstartuje v 17 hodin.

Letošním celorepublikovým mottem Noci vědců je „Šetrně k planetě“. V ekologickém duchu se tak ponese i program Biologického centra AV ČR. „Pro děti připravujeme dobrodružnou hru o potenciální apokalyptické budoucnosti, kdy už planeta neposkytuje služby, na které jsme dosud zvyklí. Ve hře tak budou děti například čistit a filtrovat znečištěnou vodu, opylovat rostliny místo včel, budou hledat potravu mezi přemnoženými šváby a poznají, jak náročné je vyrobit si vlastní světlo,“ prozrazuje koordinátorka Noci vědců na Biologickém centru AV ČR Daniela Procházková.

Akademici zároveň chystají komentované ukázky z oblastí svého výzkumu, např. ze světa parazitů, invazivního hmyzu, rostlin nebo ryb, dále pozvou návštěvníky do laboratoří střediska mikroskopie a nebudou chybět ani poznávací kvízy nebo tvořivé dílny. „Vyvrcholením Noci vědců pak bude premiéra nového dokumentárního filmu Jeřáb v džungli, který zachycuje extrémně náročnou stavbu výzkumného jeřábu v pralese na Papui Nové Guineji. Po filmu pak bude následovat beseda s profesorem Vojtěchem Novotným, který tuto stavbu vymyslel a přes veškeré překážky i uskutečnil,“ zve návštěvníky Daniela Procházková.  

Ekologické téma rozvine i Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, která se do Noci vědců zapojí letos poprvé. Na všech osmi jejích fakultách programzačne v 17 hodin a skončí až o půlnoci. Pro návštěvníky škola připravila přednášky, cvičení, zdravotnická měření, ochutnávky, pokusy nebo soutěž pro děti. „Program se svým obsahem snaží přiblížit hlavnímu tématu akce Šetrně k planetě a nabídne přednášky na témata elektromobilita, rybníky v krajině, fairtrade, minoritní plodiny a jejich význam pro zdraví nebo o racích v Evropě. Návštěvníci se mohou během komentovaných prohlídek seznámit s technologií akvaponií přímo ve skleníku, budou připraveny i ukázky živých raků a podobně,“ říká mluvčí univerzity Štěpán Kuděj.

Noc vědců 2019 se letos koná na více než 100 místech po celé republice. Veškerý program najdou lidé na společném webu www.nocvedcu.cza v nové aplikaci pro chytré telefony. Noc vědců vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je popularizace vědy a osobností vědců. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra, a další pracoviště, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, apod.

Mohlo by vás zajímat

Reklama