Druhý detekovaný mezihvězdný objekt přiletěl ze systému dvojitého červeného trpaslíka

Borisov je druhým známým návštěvníkem pocházející z míst mimo naši sluneční soustavu / NASA
Odborníci zjistili, že druhý známý mezihvězdný objekt, který navštívil naši sluneční soustavu, kometa 2I/Borisov, pochází z dvojhvězdného systému vzdáleného 13 světelných let od nás. Mezihvězdný návštěvník byl identifikován na Krymu amatérským astronomem Gennadijem Borisovem, který letos 30. srpna pozoroval kometu dalekohledem.

Kometa identifikovaná prostřednictvím oblaku prachu a plynu má průměr 1,4 až 6,6 km a začala svoji cestu vesmírem před milionem let.

K nejbližšímu průchodu komety kolem Slunce dojde 8. prosince 2019, ale nepřibližuje se k žádné planetě naší sluneční soustavy. 2I/Borisov je druhým známým návštěvníkem pocházejícím z míst mimo naši sluneční soustavu, připojuje se k asteroidu 'Oumuamua ve tvaru doutníku, který byl detekován 19. října 2017. Na rozdíl od komety 2I/Borisov však u objektu Oumuamua astronomové nebyli schopni přesně určit, odkud pochází.

Astronom Piotr Dybczyński z univerzity Adama Mickiewicze v polské Poznani s kolegy extrapoloval kurz, který 2I/Borisov pravděpodobně absolvoval, než dorazil do naší sluneční soustavy. Jeho trajektorie prochází binárním systémem červeného trpaslíka ležícího 13,15 světelných let od Země, který vědci označují jako Kruger 60.

Když 2I/Borisov před milionem let prošel tímto systémem, nacházel se pouhých 5,7 světelných let od centra Krugeru 60. Pohyboval se rychlostí pouhých 3,43 km za sekundu. Podle vědců relativně pomalá rychlost a blízkost k binárnímu hvězdnému systému naznačuje, že kometa pravděpodobně pocházela odtud.

„Pokud máte kometu pohybující se mezihvězdným prostorem, a chcete vědět, odkud pochází, měli byste zjistit dvě věci,“ řekla Jie Čchüan-č', odbornice na komety z univerzity v Marylandu. „Za prvé, proč se tato kometa pohybovala v malé vzdálenosti od planetárního systému? Pokud odtamtud pochází, musí se její trajektorie protínat s umístěním tohoto systému.“ Vzdálenost komety 2I / Borisovov 5,7 světelného roku od Krugera 60 je malá, přestože je téměř 357 000krát větší než vzdálenost mezi planetou Zemí a Sluncem. „Za druhé, obvykle jsou komety vypouštěny z planetárního systému kvůli gravitačním interakcím s hlavními planetami v tomto systému,“ dodala doktorka Jie.

Kometa 2I/Borisov obíhala dvojče hvězdy Kruger 60 podobně jako komety obíhají kolem Slunce v našem systému, dokud vliv jiné planety nezpůsobil její odlet do volného vesmíru. „Tato rychlost vyhazování má limit. Nemůže být nekonečná, protože planety mají určitou hmotnost,“ řekla doktorka Jie a poznamenala, že hmota planety určuje, zda dokáže vypustit kometu do mezihvězdného prostoru.

Průzkum mezihvězdných návštěvníků je výzvou k poznání systémů za hranicemi naší sluneční soustavy. Cokoli, co se vědci dozvědí o kometě 2I/Borisov pomůže popsat strukturu jejího domovského hvězdného systému Kruger 60.

Mohlo by vás zajímat

Reklama