Do volného vesmíru vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice první čistě ženská mise

 
Další 1 fotografie v galerii
V posledním roce stoupl počet astronautek, které se dostaly do vesmíru / NASA
Americké astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová píší historii. Tato dvojice se v pátek 18. října 2019 stala prvními astronautkami, které se zúčastnily ženského výstupu do volného kosmu. Čistě ženský výstup z vesmírné stanice byl plánován už na březen letošního roku.

Měly se ho zúčastnit astronautky Christina Kochová a Anna McClainová. Akce ale byla zrušena kvůli nepadnoucímu skafandru jedné z účastnic. Pro McClainovou totiž nebyl k dispozici vhodný oblek, a proto nakonec šla ven z vesmírné stanice smíšená dvojice Kochová s astronautem Nickem Haguem. 

Zásluhou nové mise se teď astronautky NASA Christina Kochová a Jessika Meirová staly prvními, kdo se zúčastnil vesmírného výstupu určeného čistě pro ženy. Ve více než sedmihodinové misi mimo Mezinárodní vesmírnou stanici ženy úspěšně splnily svůj cíl. Kochová a Meirová vyměnily bateriové jednotky zvané BCDU, které neposkytovaly ISS dostatek energie.

Tento nedostatek sice významně neovlivnil posádku ani její misi, ale přesto bylo třeba problém opravit. Podle NASA regulují BCDU nabíjení baterií, které odebírají energii ze solárních kolektorů stanice a dodávají ji pro cestu stanice na oběžné dráze během noci.

Kochová, která má dokončit nejdelší kosmický let ženy a zůstává proto na oběžné dráze až do února 2020, uvedla, že genderové milníky v kosmu jsou zvláště významné. Podle ní z jejich příběhu bude čerpat inspiraci spousta žen. „To, co nyní děláme, je výsledkem veškeré předchozí práce všech žen, které se snažily dostat nás tam, kde jsme v současnosti,“ dodala také její kolegyně Meirová. Zatímco Kochová dokončila už čtyři vesmírné výpravy a stala se čtrnáctou ženou, která vystoupila z vesmírně stanice do volného prostoru, v případě Meirové jde o její první výstup do vesmíru. ISS zaznamenala od roku 1998 více než 200 vesmírných výstupů.

Čistě ženský výstup do vesmíru potěšil astronautku Kathy Sullivanovou, která před 35 lety plnila podobnou misí v americké kosmické lodi. Úplně první výstup do volného vesmíru ale proběhl už roku 1965 a provedl ho ruský astronaut Alexej Leonov. První ženou, jež se dostala do volného kosmického prostoru, se v červenci 1984 stala ruská kosmonautka Světlana Savitská. V posledním roce stoupl počet astronautek, které se dostaly do vesmíru, což přináší ženám další šance a příležitosti.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama