Přichází změna času: Podle výzkumu až 65 % lidí preferuje letní čas

Ráno po probuzení se téměř polovina občanů neprobouzí odpočatá / Pixabay
Během noci se budí osm z deseti Čechů a pouze 55 % se ráno po probuzení cítí odpočatě. Kvalitu spánku sleduje pouze čtvrtina lidí, přitom téměř polovina s ní není spokojena.

Šest z deseti lidí uvádí, že jim střídání zimního a letního času vadí. Pokud by si měli vybrat, který čas by měl zůstat ponechán, celkem 65 % občanů by preferovalo letní čas. Vyplývá to z výzkumu o kvalitě spánku, který realizovala agentura Ipsos v říjnu 2019. 

Tento víkend si Češi v noci ze soboty na neděli opět posunou hodinové ručičky o jednu hodinu zpět. Ke změně času dochází pravidelně ze 3:00 na 2:00 a i přesto, že si lidé mohou o hodinu přispat, ne každému střídání času vyhovuje a někteří s ním mají dokonce spojené zdravotní komplikace.

Podle průzkumu šest lidí z deseti uvádí, že jim střídání zimního a letního času vadí. Většina obyvatel by si v případě možnosti vybrala čas letní. Uvítali by především denní světlo i v odpoledních hodinách (43 %) a více příležitostí pro volnočasové aktivity po práci (39 %).

Na otázku, zdali se lidé v běžný všední den během noci probudí, odpovědělo kladně osm respondentů z deseti. 40 % z nich se dokonce budí opakovaně. Ráno po probuzení se téměř polovina občanů neprobouzí odpočatá. 

Pokud lidé cítí, že mají se spánkem problémy, nezávisle na změně času, doporučují odborníci spánkovou hygienu. Do ní patří například omezení kouření, kofeinu a těžkých pokrmů před spaním nebo pravidelnost v načasování spánku.

Podle odborníků je dalším pomocníkem k lepšímu spánku pravidelný pohyb nebo cvičení. To potvrzují i výsledky průzkumu, ze kterého vyplývá, že 66 % lidí se alespoň příležitostně věnuje sportu, přičemž z této skupiny celkem 75 % pociťuje blahodárný vliv sportu na spánek.

Mohlo by vás zajímat

Reklama