Planeta Merkur projde již příští týden před Sluncem: K dalšímu podobnému jevu dojde až za 13 let

Merkur bude viditelný ze Země jako malá tečka na pozadí Slunce / NASA
Astronomové se chystají na vzácnou událost, kdy planeta Merkur bude procházet před Sluncem. Tato vzácná nebeská událost se odehrává pouze 13krát za století, takže ji znovu budete mít šanci vidět až v roce 2032.

Merkur je jednou z pouhých dvou planet naší sluneční soustavy, které obíhají kolem Slunce blíže než Země. Druhou takovou planetou je Venuše. Tranzit Merkuru před slunečním kotoučem se tak může uskutečnit jedině díky tomuto faktu. 

Na většině svých orbitů prochází Merkur při pohledu ze Země nad nebo naopak pod Sluncem. Občas se však oběžné dráhy Země a Merkuru vyrovnají tak, že Merkur prochází přímo mezi Zemí a Sluncem. Když k tomu dojde, je Merkur viditelný ze Země jako malá tečka, asi 0,5 % průměru samotného Slunce. 

„Nebe ukáže 11. listopadu 2019 hvězdnou show, když Merkur projde před Sluncem,“ uvedla NASA. „Z našeho pohledu na Zemi můžeme kdykoli vidět pouze Merkur a Venuši, jak putují před Sluncem, takže je to vzácná událost, kterou si nesmíte nechat ujít.“ Se správným bezpečnostním vybavením uvidí lidé téměř všude na Zemi, jak se malá temná skvrna pomalu pohybuje přes sluneční disk.

Tranzit začne v 11:35 GMT, tedy greenwichského času (respektive 04:35 PST čili tichomořského standardního času) v pondělí 11. listopadu 2019 a bude trvat asi 5,5 hodiny, takže budete mít spoustu času si tuto událost vychutnat.

Diváci v určitých oblastech, například na západním pobřeží Spojených států, jej neuvidí, dokud nebude na obloze vidět Slunce. V přibližně 15:20 GMT (08:20 PST) bude Merkur tak blízko, že se dostane do středu Slunce.

Na rozdíl od tranzitu Venuše, která je dostatečně velká, aby ji bylo možné spatřit pouhým okem, je Merkur tak malý, že na jeho zobrazení budete potřebovat dalekohled se slunečním filtrem. Při pohledu na Slunce přímo nebo dalekohledem bez řádné ochrany byste si mohli vážně a trvale poškodit zrak, proto se před pozorováním události ujistěte, že používáte dalekohled s dobrým slunečním filtrem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama