Nefunkční satelity obíhající kolem Země představují podle odborníků nebezpečí

NASA i ESA řeší problémy s kosmickým odpadem, včetně 3 000 neaktivních satelitů / NASA
Přibližně dvě třetiny satelitů obíhajících kolem Země jsou již neaktivní a představují pro planetu velké nebezpečí. K tomu dospěli evropští ministři na setkání ve španělské Seville, kterého se účastní delegace členských států EU, jež přispívají do ESA (Evropské kosmické agentury).

ESA navrhuje vytvořit misi, která by řešila rostoucí problémy s kosmickým odpadem včetně 3 000 neaktivních satelitů. V rámci mise by kosmická agentura zachytila mrtvé satelity vlastněné ESA a přivezla je zpátky na Zemi.

„Současně s touto misí bychom také demonstrovali, že je možné vyhnout se budoucím vesmírným troskám tím, že provedeme jejich přímý záchyt,“ řekl Johann-Dietrich Worner, generální ředitel ESA. Kromě řešení problémů vesmírných zbytků plánuje ESA také misi na detekci a prevenci rizik, která představují meteority, protože lidská rasa nechce být zničena stejným způsobem jako dinosauři. 

Worner také identifikoval sluneční erupce jako potenciální nebezpečí pro Zemi. Prohlásil, že je důležité mít systém včasného varování před problémy hrozícími z vesmíru. Pokud jde o řešení otázky případného dopadu meteoritů, řekl, že ESA a NASA budou spolupracovat na vytvoření mise k tomuto problému, který popisuje jako „hraní kulečníku ve vesmíru“. Domnívá se také, že vzhledem k dnešní technologii by bylo vhodné zajistit přivezení vzorků zpět z Marsu, místo posílání astronautů na rudou planetu.

„Hledáme vhodnou misi, která by získala vzorky zpět z Marsu, aby bylo možné je zkoumat přímo zkoumat přímo zde na Zemi v našich laboratořích. Tato mise vypadá velmi jednoduše: Poletíte na Mars a přivezete nějaké vzorky zpět,“ říká Worner. Vysvětlil ale, že to bude vyslání speciálního vozítka NASA, které bude odebírat vzorky a nechávat je v malých nádobách na povrchu planety.

Jakmile se vozítko přesune do jiné oblasti, přijede model evropského roveru a vzorky sesbírá, umístí je do větší nádoby a odveze je k malému startovnímu prostoru, kde budou vypuštěny na oběžnou dráhu planety. Tam pak přiletí evropská mise, vezme kontejner a dopraví ho zpátky na Zemi. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama