Čeští vědci budou s misí ARIEL pátrat po předpokladech života na exoplanetách

Vědci ověří, zda mladé planety mají atmosféru bohatou na vodík / AV ČR
Čeští vědci budou pod vedením Martina Feruse a Svatopluka Civiše z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR součástí mise ARIEL. Dalekohled satelitu ARIEL prozkoumá prostředí a klima vzdálených světů.

Odhalí detaily o fyzikálních podmínkách a chemickém složení jejich atmosféry, povrchu a přinese detailní informace o formování vzorku několika stovek exoplanet.

Mise ARIEL (Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey), která je součástí programu Evropské kosmické agentury ESA, má být vypuštěna v roce 2028. V tomto roce umístí raketa Ariane 6-2 satelit do libračního centra L2, odkud bude provádět svá pozorování až do roku 2032.

Vědci Heyrovského ústavu budou zodpovídat za vývoj, testování a výrobu hlavních optických komponent satelitu ARIEL – systému zrcadel vyvazujících svazek světla z eliptického primárního zrcadla do spektrálního optického systému. Česká strana rovněž zajistí konstrukci optické montáže a kryogenní testy. České komponenty dodá výzkumné centrum TOPTEC, které spadá pod Ústav fyziky plazmatu AV ČR. „Mise Ariel snad odpoví na celou řadu základních otázek týkajících se astrochemie a fyziky exoplanet,“ vysvětluje Martin Ferus z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

Mezi hlavními tématy bude ověření, zda mladé planety mají atmosféru bohatou na vodík, zda platí chemické složení planet na základě klasifikace podle jejich hmotnosti a vzdálenosti od mateřské hvězdy, jaké je klima na exoplanetách a jaké je chemické složení jejich oblačnosti. Vědce bude dále zajímat i to, jaké mají atmosféry teplotní a chemické profily nebo jaká je jejich dynamika a proměnlivost v prostoru a čase.

Cílem metrového dalekohledu, který je vybavený pokročilým spektrometrem, bude  zaznamenat více než 1000 známých exoplanet od velkosti Jupitera a Neptuna po super-země. „Satelit tak bude zkoumat jejich atmosféry, prvkové a molekulové složení a spektrální analýza se zaměří na hledání zajímavých molekul a kondenzátů,“ dodává Ferus. 

Český tým se tak stane součástí vědeckého konsorcia mise. Bude moci ovlivňovat směřování příprav a následně získá i exkluzivní přístup k získaným datům. Čeští vědci se rovněž zapojí do vedení pracovních skupin k přípravě spektrálních databází pro misi Ariel a základnímu výzkumu chemické evoluce planet, zejména pak na možné procesy takzvané prebiotické chemie, tedy pochodů vedoucích ke vzniku života. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama