Archeologové našli tajnou hrobku, kde je pochována královna Nefertiti

 
Další 1 fotografie v galerii
Radarové průzkumy našly chodby nacházející se pár stop od Tutanchamonovy pohřební komory / Pixabay
Série skrytých komor u 3 400 let staré hrobky Tutanchamona v egyptském Údolí králů by mohla s velkou pravděpodobností být místem posledního odpočinku tajemné královny Nefertiti.

Slavná faraonka vládla Egyptu od roku 1353 do roku 1336 př. n. l a byla buď matkou, nebo nevlastní matkou krále Tutanchamona. Egyptologové věří, že byla uložena k odpočinku v Údolí králů, ale její hrobka zatím nebyla nalezena.

Tým archeologů, vedený bývalým egyptským ministrem pro památky Mamdouhem Eldamatym z univerzity Ain Shams, použil pro pozemní výzkum radar k odhalení skrytých tajemství starobylé hrobky. 

Radarové průzkumy našly chodby nacházející se pár stop od Tutanchamonovy pohřební komory, které, jak se zdá, vedou k větší 9,8 metrů široké místnosti s 1,83 metru vysokými stropy. Velká místnost byla nalezena uvnitř skalního podloží několik metrů východně ve stejné hloubce jako Tutanchamonova komora.

Někteří egyptologové si myslí, že by mohlo jít o zatím neznámý hrob Nefertiti. Znovu se tak objevuje teorie, která tvrdí, že Tutanchamonova hrobka skrývá další pohřební komoru, kde je pohřbena Nefertiti. Vědci nevědí, zda je nově nalezená místnost fyzicky spojena s Tutanchamonovou hrobkou, ale skutečnost, že je kolmá na hlavní prostor, naznačuje, že to je možné. Tým se zabýval teorií, že hrobka Tutanchamona je neobvykle malá pro královské pohřebiště a musí tedy obsahovat ještě další skryté pohřební komory.  

Raye Johnsona, egyptologa z orientálního institutu univerzity v Chicagu, radarové obrazy nadchly a tvrdí, že „je jasné, že na druhé straně severní stěny pohřební komory něco je.“  Tuto myšlenku ale vědci zkoumali už dříve a použili i radar. V roce 2017 provedl Francesco Porcelli z polytechnické univerzity v Turíně průzkum radarem uvnitř hrobky a vyloučil existenci skrytých místností.

Také Zahi Hawass, bývalý egyptský ministr pro památky, říká, že geofyzikální průzkumy v Egyptě nefungují správně a jenom vyvolávají falešné naděje. Kopal v oblasti severně od Tutanchamonovy hrobky a nenašel nic. Radarový výzkum by prý neměl být na egyptských hrobkách používán. Opatrní jsou i další egyptologové, i když věří, že Nefertiti opravdu je uvnitř Tutanchamonovy hrobky. 

Eldamaty prováděl průzkum s odborníky ze společnosti Terravision, která se specializuje na GPR radarový průzkum. Rušení z blízké klimatizace ale znesnadnilo pořízení detailních dat, nicméně vědci doufají, že tato data v budoucnosti získají. Podle Charlieho Williamse, generálního ředitele společnosti Terravision, se chystají lokalizovat tvar a umístění nalezeného prostoru pomocí jiné radarové antény. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama