Kočky a psi si podle nové studie mohou pamatovat události, ke kterým došlo před lety

Známky epizodické paměti vykazoval podobný podíl psů a koček / Pixabay
Odborníci se zeptali majitelů koček a psů, zda to vypadá, že si jejich mazlíčci někdy vzpomínají na určité události z minulosti. 80 % z nich uvedlo, že jejich mazlíčci projevili paměť založenou na konkrétních epizodách. Vzpomínky nejčastěji spouští určitá místa. Majitelé vnímali pozitivněji vzpomínky psů než koček.

Kočky a psi si mohou pamatovat události, ke kterým došlo před lety, stejně jako lidé. Výzkumníci z Dánska zkoumali majitele koček a psů při příležitostech, kdy jejich mazlíčci projevili známky vzpomínky na konkrétní minulé události.

Zdá se, že většina koček a psů má podobně jako lidé takzvanou epizodickou paměť, která se týká konkrétní doby, místa a času. Ve svých studiích psychologové Amy Lewis a Dorthe Berntsen z Aarhus University v Dánsku zkoumali celkem 375 majitelů koček a psů, kteří se starali o svého domácího mazlíčka déle než šest měsíců.

Zeptali se, zda si majitelé myslí, že si jeho mazlíček vzpomněl na minulé události. Odborníci to nazývají „epizodickou“ pamětí. Pokud ano, majitelé byli požádáni, aby podali zprávu o vzpomínce svého domácího mazlíčka na tuto událost a zvážili, zda se v době vzpomínky něco podobného nacházelo v místě a okolí zvířete.

Byli požádáni, aby vyloučili zážitky, které zvíře očekávalo, že se odehrávají v daném čase nebo místě (například krmení v době večeře), protože to lze vysvětlit odlišným typem vzpomínek, tzv. „sémantickou pamětí,“ která zahrnuje obecné znalosti o světě, například u lidí jde o poznání, že obloha je modrá.

Většina účastníků uvedla, že jejich domácí mazlíčci si pamatovali minulé události. Známky epizodické paměti vykazoval podobný podíl psů a koček. Pouze 20 % majitelů nemělo pocit, že by jejich domácí mazlíček vykazoval známky připomenutí konkrétních událostí z minulosti.

Více vzpomínaných událostí se odehrálo dlouhé měsíce před vzpomínkou. Téměř polovina událostí také byla podle majitelů domácími zvířaty vzpomínána opakovaně. Kromě toho se zdálo, že vzpomínky byly v přibližně 80 % případů vyvolávány okolím zvířete. Místo bylo nejčastější, běžná byla i „interakce se zvířetem nebo osobou.“ 

Zatímco vzpomínky koček a psů se většinou zdály podobné, výzkumný tým si všiml, že lepší hodnocení dosahovaly vzpomínky psů než koček. Výzkumníci však varují, že to mohlo být výsledkem názorů majitele, nebo že kočky vykazují alternativnější způsoby projevů emocí. Bylo také zjištěno, že kočkovité šelmy častěji reagují na zvukové spouštěče.

Mohlo by vás zajímat

Reklama