Vědci objevili bránu islámského paláce Medina Azahara z 10. století

Ztracená brána je považována za vstup do prostoru paláce / Pixabay
Vstup do „zářícího města“ našli vědci v jižním Španělsku. Objevili bránu legendárního islámského paláce Medina Azahara z 10. století, který byl zničen požárem během občanské války před více než 1 000 lety. Medina Azahara leží asi čtyři kilometry západně od Cordoby na úpatí pohoří Sierra Morena. Dominuje okolním pláním.

Ztracená brána legendárního islámského paláce byla zničena požárem během občanské války v roce 1010. Palác, jehož jméno v překladu znamená „zářící město“, postavil jako symbol své moci první chalíf z Cordoby Abd-al-Rahman III. v letech 936–940 n.l.

Medina Azahara tehdy zažívala svůj zlatý věk trvající asi 70 let. Poté byla opuštěna a spálena berberskými povstalci, kteří způsobili zánik celého chalífátu. V následujících staletích došlo k vyplenění zřícenin města. K prvním vykopávkám v tomto místě došlo v roce 1910. Práce vědců ale dosud odhalily pouze asi 10 % masivního komplexu. Další výzkumy jsou navíc ohroženy výstavbou v okolí. 

Vědci teď doufají, že objev brány přispěje k pochopení, jak celý palác fungoval. Jde jim hlavně o způsob, jakým se otevřel průvodu, který zapálil palác a přinesl mu zkázu. „Východní brána stála na terase, která se při požáru zhroutila. Podlehla ohni, který zničil město,“ řekl archeolog Alberto Canto z autonomní univerzity v Madridu, který vedl celý průzkum.

Dodal, že se všechno se zhroutilo, a díky tomu teď badatelé zjistili, že jsou zde pohřbeny zbytky dlaždic, dřeva, hřebíků, trámů, pantů a ozdob.

Společně s troskami brány objevil archeologický tým také uhlí, které pravděpodobně pochází z požáru brány. Ztracená brána je považována za vstup do prostoru paláce o velikosti dvou fotbalových hřišť.

Pravděpodobně byla postavena ve výši dvou podlaží v podobném stylu jako dveře mešity - katedrály Cordoba v Andalusii. Předpokládá se, že vchod by byl zabudován do omítnutého portika zdobeného motivy modré rostliny. Přímo za branou se shromažďovala chalífova stráž. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama