Lidé s krevní skupinou A mají větší pravděpodobnost, že se nakazí koronavirem

Pandemie koronaviru dosud infikovala téměř 200 000 lidí / Pixabay
Čínští akademici zjistili, že u lidí s krevní skupinou typu A je větší pravděpodobnost, že onemocní koronavirem než lidé se skupinou 0. Studie, provedená ve Wu-chanu, epicentru epidemie, také ukázala, že u pacientů s krví typu A je pravděpodobnější, že na COVID-19 zemřou. V běžné populaci je krevní skupina 0 (34 %) častější než skupina A (32 %).

Mezi pacienty s COVID-19 však lidé s typem 0 představovali pouze 25 %, zatímco typ A tvořil 41 %. Lidé s krví skupiny 0 tvořili čtvrtinu (25 %) úmrtí během výzkumu. Přitom lidé se skupinou 0 tvoří celkem 32 % populace ve Wu-chanu.

Všechno ale ještě musí být přezkoumáno. Vědci nejsou schopni vysvětlit, proč se riziko nakažení liší podle krevní skupiny. V Číně vyhodnotili 2 173 lidí, kterým byl diagnostikován koronavirus, včetně 206 zemřelých, a to ve třech nemocnicích v Hubei.

Akademici porovnali data infikovaných pacientů ve Wu-chanu s 3 694 neinfikovanými lidmi ve stejné oblasti. Z 206 pacientů, kteří zemřeli, mělo 85 krev typu A, což odpovídá 41 % všech úmrtí. Ve zdravé populaci Wu-chanu, městu s celkem 11 miliony lidí, má tuto krevní skupinu 34 % lidí.

Ve studijní skupině bylo 52 zemřelých s krevní skupinou 0, což představuje čtvrtinu všech úmrtí. Krevní skupinu 0 přitom má 32 % populace v oblasti. Čísla zahrnující všechny infikované, nejenom ty, kteří zemřeli, pak vykazují 26 % pro typ 0 a 38 % pro typ A. Vědci ale poukazují na to, že větší studijní skupina by zvýšila spolehlivost těchto údajů.

Pandemie koronaviru dosud infikovala téměř 200 000 lidí a zabila více než 7 800 lidí po celém světě. K více než 3 000 úmrtím došlo v Číně. Vědci píší: „Krevní skupina 0 byla spojena s nižším rizikem úmrtí ve srovnání s nenulovými skupinami. Naopak krevní skupina A znamenala vyšší riziko úmrtí ve srovnání s ostatními skupinami.“ 

Domnívají se, že zjištěná čísla mohou ukazovat, že lidé se skupinou typu 0 jsou méně citliví na virus SARS-COV-2. Lidé s krevní skupinou A proto mohou potřebovat silnější osobní ochranu, aby se u nich snížila pravděpodobnost infekce. Informace o krevní skupině tak může pomoci posoudit úroveň rizika nakažení.

Gao Yingdai, výzkumník Státní laboratoře experimentální hematologie v Tchien-ťinu, ale řekl: „Studie může být užitečná pro zdravotníky, ale běžní občané by neměli statistiku brát příliš vážně. Pokud jste typ A, není třeba panikařit. Neznamená to, že budete na 100 % infikováni. Stejně tak, pokud jste typ 0, neznamená to, že jste absolutně v bezpečí.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama