Objevená bílkovina pocházející z vesmíru naznačuje mimozemský původ života

Vznik bílkovin je pro lidstvo dosud tajemstvím / Pixabay
Život má možná základy jinde než na naší planetě. Důkazem může být meteorit Acfer 086, který byl objeven v roce 1990 v Alžírsku. Díky aktuální analýze vědci předpokládají, že nalezli bílkovinu, která pochází z vesmíru.

Bílkovinu našel tým vědců pod vedením fyzika Malcolma McGeocha, specialisty na rentgenové supravodiče ze společnosti Plex se sídlem v americkém Massachusetts. Pozor, to, že byla nalezena mimozemská bílkovina, ještě neznamená, že jsme konečně objevili nějaký vyspělý mimozemský život. Bílkoviny jsou ale pro život základ. Znamená to, že tento základ pro život se možná objevil i jinde než na Zemi.

Vznik bílkovin je pro lidstvo tajemstvím. Existují dvě teorie. Podle té první vznikly bílkoviny v pravěku na dně moře. Druhá teorie hovoří tak, že vznikly na povrchu mladé a ještě se formující Země.
 
Je tu ale ještě třetí teorie, kterou by mohl nález skryté bílkoviny v balvanu Acfer 086 potvrdit. Podle ní je vesmír plný komponentů života, který byl po planetách roznášen pomocí asteroidů. Mikroorganismy a vyvinutější formy života vznikly jen na planetách s vhodnými podmínkami. Jak víme, v meteoritech se nacházejí organické sloučeniny. Bílkoviny – to je však ještě významnější objev.

Je v tom ale háček, vědci totiž tak úplně neobjevili protein. Pomocí hmotnostní spektometrie vědci identifikovali dva řetězce polyglycinu. Polyglycin je mnohem jednodušíí než proteiny a kromě toho je to jen jednoduchá molekula.

McGeoch se svým týmem navíc použil k odhalení polyglycinu laserový paprsek. Pak přišla na řadu výpočetní technika, pomoci které tým mohl dávat jednotlivé kousky dohromady a zbytek si “domyslet”.
 
Práce vědců určitě není chybná. Polyglycin je pořád složitější molekula. Může naznačovat, že z části proteinů, i když nejspíše ne ze všech, se Země mohla ve svém počátku “nakrmit” z dopadajících asteroidů. A tak mohl vzniknout život.

Mohlo by vás zajímat

Reklama