První mezihvězdný návštěvník naší sluneční soustavy Oumuamua pochází z exoplanety o velikosti Země

 
Další 1 fotografie v galerii
Hornina vytvořeného doutníku se mohla průchodem kolem hvězdy roztavit / NASA
Kosmický objekt Oumuamua ve tvaru doutníku se stal prvním mezihvězdným návštěvníkem spatřeným ze Země. Viděn byl v říjnu roku 2017 a od chvíle, kdy ho astronomové zpozorovali, řeší jeho původ a složení.

Odborníci z národních astronomických observatoří Čínské akademie věd se domnívají, že Oumuamua mohl být vytržen z planety, která se přiblížila ke své hvězdě. Tým spekuluje, že mohlo jít o součást exoplanety velikostí odpovídající planetě Zemi.

Skalní tělo Oumuamuy bylo pro astronomy překvapením. Předpokládali, že první mezihvězdný návštěvník bude ledový jako kometa s viditelným ocasem, ale je naopak suchý a podobný skalnatým tělům asteroidů. Vědci provedli počítačové simulace s vysokým rozlišením, aby vymodelovali, co se stane, když relativně malý objekt letí blízko velké hvězdy.

Vypozorovali, že síla většího tělesa ho dokázala roztrhnout na menší kusy. Přesně to se stalo s kometou Shoemaker-Levy 9, když se přiblížila k Jupiteru. Takové vesmírné procesy mohou vypustit do mezihvězdného prostoru trosky. Něco podobného se pravděpodobně přihodilo Oumuamuovi, což vysvětluje i jeho doutníkový tvar.

Poměr dlouhé osy k krátké ose může být dokonce větší než deset ku jedné. Tato teorie vysvětluje, proč se Oumuamua pohybuje neobvyklým způsobem. Pokud byl Oumuamua vytvořen tímto způsobem, mohla se během jeho průchodu sluneční soustavou aktivovat spousta zbytkového ledu.

Výsledné odplyňování způsobí zrychlení, které odpovídá Oumuamueově kometě. Vědci použili tepelné modelování k tomu, aby ukázali, že hornina vytvořeného doutníku se mohla průchodem kolem hvězdy roztavit a během cesty pryč vznikl podlouhlý tvar. Návštěvníci z jiných galaxií mohou objasnit, jak se formují a vyvíjejí planetární systémy. 

Astronomové očekávají, že se v příštích několika letech objeví mnoho dalších hornin pocházejících z jiných hvězdných systémů. Potom bude zajímavé zjistit, zda vykazují vlastnosti podobné jako Oumuamua. Jestliže ano, znamená to, že popsané procesy mohou fungovat. Vědci ale na druhou stranu varují, že Oumuamua je prvním mezihvězdným objektem, který kdy byl v naší sluneční soustavě pozorován, a proto z něho těžko můžeme vyvozovat obecné závěry o této třídě nebeských těles.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama