Video ukazuje, jak člověk infikovaný koronavirem kýchá kapičky až do vzdálenosti 8 metrů

Kapičky, které se usazují podél trajektorie kýchání, mohou kontaminovat povrchy / Lydia Bourouiba
Američtí vědci natočili člověka během výdechu a akci zpomalili z 25 sekund na minutu a půl. Zjistili, že kapičky s viry vylučované při kašli a kýchání se mohou pohybovat ve vlhké a teplé atmosféře rychlostí 10-30 metrů za sekundu.

To vytváří infekční a turbulentní oblak plynu, který je schopen zasáhnout vzdálenost sedm až osm metrů. Ve vlhké a teplé atmosféře v turbulentním oblaku plynu se kapičky zároveň odpařují mnohem pomaleji než obvykle. Studie proto naznačuje, že navrhované dvoumetrové odstupy mezi lidmi jsou příliš malé.

Profesorka Lydia Bourouiba napsala v časopise Journal of American Medical Association (JAMA), že doporučované odstupy lidí jsou založeny na zastaralých modelech přenosu chorob pocházejících ze 30. let 20. století.

Nezohledňují chování horkého a vlhkého oblaku plynu, který je schopen udržet kapičky ve vzduchu i na větší vzdálenosti. Tyto starší modely proto omezují účinnost současných opatření proti koronaviru. Nezohledňují vznik oblaku, který nese kapičky na velkou vzdálenost.

Kapičky, které se usazují podél trajektorie kýchání, mohou kontaminovat povrchy, zatímco zbytek zůstává seskupený v pohybujícím se oblaku. Nakonec „turbulentní oblak plynu“ ztratí hybnost a zbývající kapičky v oblaku se vypaří. Podle zprávy z Číny z letošního roku byly virové částice nalezeny ve ventilačních systémech v nemocničních pokojích pacientů s COVID-19. 

Nová studie zkoumá, jak mohou oblaka plynu s infekcí cestovat. Může vysvětlit, jak virové částice dosahují velkých vzdáleností mezi pacienty. „Vzhledem k turbulentnímu dynamickému modelu chování oblaku mohou doporučení dvoumetrových odstupů mezi lidmi podceňovat vzdálenost, čas a vytrvalost, po kterou se oblak zatížený patogeny pohybuje a rozšiřuje potenciální dávku virů,“ říká profesorka Bourouiba.

Z těchto důvodů je používání ochranných zdravotnických prostředků životně důležité pro zdravotnické pracovníky pečující o infikované pacienty, a to i v případě, že stojí dále než 2 metry od pacienta. COVID-19 se šíří těsným a delším kontaktem s někým, kdo je infikovaný, pokud se nacházíte u něj ve vzdálenosti menší než 2 metry po dobu delší než 15 minut.

Mohlo by vás zajímat

Reklama