Již před 1500 lety zvládali lékaři náročné chirurgické zákroky, aby vojáky zachránili před infekcí

Archeologové narazili na ostrově Thasos na deset koster, z toho čtyři ženy a šest mužů / Adelphi Univerzity
Archeologové zkoumali vysoce postaveného starořeckého válečníka. Muž před 1500 lety podstoupil komplexní operaci hlavy a krku. Patřil mezi elitní lukostřelce, přičemž jeho život ukončila ušní infekce. Podrobná analýza jeho kostí v místě nálezu, Paliokastru na řeckém ostrově Thasos, odhalila, že byl podroben náročnému chirurgickému zákroku. Proč vlastně?

Při úderu do hlavy mu praskl ušní bubínek, dostala se do něj infekce, která zřejmě způsobila zánět středního ucha. Popsané komplikace způsobily tlak na sousední tkáně a mozek, cévy.

Zhoršující se stav bojovníka si vyžádal náročnou, na tehdejší dobu průkopnickou, operaci, kterou provedl vojenský lékař. Do kostí hlavy mu vyvrtal řadu otvorů o šířce 9 mm. Snažil se tak zmírnit tlak, bolest a hnisavé výtoky. I přes velké úsilí předního starořeckého chirurga ale lukostřelec zemřel na infekci buď během samotné operace, nebo krátce po ní.

Výzkum ostatků vojáka vedl profesor Anagnostis Agelarakis, antropolog z Adelphi Univerzity v New Yorku. Řekl, že jde o nejsložitější chirurgickou operaci, jakou kdy viděl za 40 let své práce s antropologickými materiály. „Je neuvěřitelné, že zde byly provedeny velmi složité přípravy na zákrok a poté samotná chirurgická operace a vše se samozřejmě odehrálo v éře dávno před existencí antibiotik,“ říká s uznáním.

Zraněný byl jedním z deseti jedinců nalezených na ostrově. Archeologové zde narazili na deset koster, z toho čtyři ženy a šest mužů. Všichni tu byli pohřbeni ve 4. století n. l. Vědci si u zkoumaného muže všimli téměř dokonalé válcovité díry vyvrtané v kosti za uchem. Analýza odhalila, že se jedná o formu trepanace, chirurgického zákroku zahrnujícího vyvrtání otvorů do lidské lebky za účelem léčby různých zdravotních problémů.

Všechno bylo provedeno s mimořádnou přesností, aby se zabránilo proniknutí do dura mater, membrány, která obklopuje a chrání mozek. Antropologové nyní použili moderní forenzní techniky včetně rentgenového zobrazování s vysokým rozlišením, aby odhalili všechny pokusy chirurga, který se snažil zachránit život vojáka. Ačkoli jeho prognóza byla značně pochmurná, lékař věnoval operaci značné úsilí, zřejmě proto, že válečník patřil k vysoce postaveným mužům.

Mohlo by vás zajímat

Reklama