Nový druh zmije zelené byl pojmenován dle zakladatele školy čarodějnictví z příběhů o Harrym Potterovi

 
Další 1 fotografie v galerii
Samci druhů zmije Salazar mají více zubů než ostatní zmije / Bombay Natural History Society
Zelený jedovatý had získal jméno po zakladateli Bradavic. Nazývá se Trimeresurus Salazar, tedy Salazarova zmije. V příbězích o Harrym Potterovi od spisovatelky Joanne Rowlingové byl Salazar Zmijozel jedním ze čtyř zakladatelů Bradavické školy čarodějnictví.

Zakladatel bradavické školy Zmijozel měl schopnost mluvit s hady, vzácnou dovednost, zvanou Parselmouth, a symbolem jeho domu v Bradavicích byl had.

Ve druhé knize Harry Potter a Tajemná komora terorizovali bradavičtí studenti obrovského hada, o kterém se říkalo, že je Zmijozelův. Had je nejnovějším přírůstkem v dlouhé řadě „fantastických zvířat“ pojmenovaných podle postav nebo předmětů ze série o Harrym Potterovi. K dispozici je napřklad pavouk nebo krab zvaný Harryplax severus.

Samci druhů zmije Salazar mají na hlavě oranžově načervenalý pruh a více zubů než ostatní zmije. Vědci z Národního centra pro biologické vědy a Bombay Natural Society Society našli tohoto hada v Arunáčal Pradéši v Indii.

Nová Salazarova zmije - z rodu Trimeresurus - je charismatickým jedovatým hadem, který je široce rozšířený napříč východní a jihovýchodní Asii. Podle Zeeshana Mirzy jsou druhy rodu jsou morfologicky kryptické, což ztěžuje jejich rozlišení v terénu.

Morfologicky kryptický obraz odkazuje na dva nebo více tvorů, která se zdají být stejné, ale ve skutečnosti jde o odlišné druhy. V důsledku toho se podceňuje jejich skutečná rozmanitost. Vědci tvrdí, že o biologické rozmanitosti himálajského regionu, v němž byl had nalezen, je toho dosud málo známo.

Mohlo by vás zajímat

Reklama