Na oběžné dráze se rozpadla ruská raketa, její části mohou poškodit další satelity

ESA by měla vyslat chapadlové mechanické systémy zachytávající mrtvé satelity / Pixabay
Ruská raketa, použitá k vypuštění satelitu do vesmíru, se po devíti letech pohybu po oběžné dráze rozpadla. Zůstaly po ní trosky. Fregat-SB byl typ kosmické rakety, jejíž horní část cestovala vesmírem poté, co podle agentury Roscomos v roce 2011 pomohla dodat na oběžnou dráhu družici Spektr-R.

Spektr-R byl radioteleskop provozovaný ruskou kosmickou agenturou, který ovšem minulý rok přestal reagovat na pozemní kontrolu a byl v květnu 2019 prohlášen za definitivně neaktivní.

Roscosmos potvrdil, že k rozpadu rakety došlo 8. května 2020 mezi 06:00 a 07:00 letního času někde nad Indickým oceánem. Ruská kosmická agentura studuje data, aby zjistila, na kolik částí se rozpadla a kde v současné době obíhají kolem planety.

US18 Space Control Squadron, která sleduje všechny objekty na oběžné dráze Země, zjistila, že na oběžné dráze je nejméně 65 kusů pocházejících z této rakety. Zatím není žádná indikace ke kolizi s jiným objektem. Vesmírné trosky se pro agentury stávají velkým problémem.

Situace se zhorší pokaždé, když je na oběžnou dráhu vypuštěno něco nového, protože tam vždy něco zůstává. V tomto případě se jednalo o horní část rakety použité k vypuštění kosmického dalekohledu. K nepořádku ve vesmíru přispívají především části nosných raket. Americký institut pro letectví a kosmonautiku tvrdí, že zvyšují množství kosmického odpadu, protože nemají dostatek energie k tomu, aby samy skončily svoji vesmírnou pouť.

Konec obíhání by umožnil částem raket spadnout zpět do zemské atmosféry, kde by shořely a došlo by k jejich zničení ještě před dosažením povrchu Země. Rozpad vesmírných objektů, jako je horní část rakety, je často způsoben kolizí s jiným objektem na oběžné dráze. Když se například srazí dva velké satelity, vytvoří se stovky malých fragmentů, nikoli pár velkých objektů. Při rychlosti, jakou se tyto fragmenty točí kolem Země, představují vážné riziko pro satelity, kosmické lodě, a dokonce i lidi na palubě Mezinárodní vesmírné stanice.

NASA, Evropská kosmická agentura (ESA) a další vynakládají peníze na hledání nových technologií k odstranění vesmírných zbytků. ESA utratí v příštích pěti letech téměř 350 milionů britských liber za bezpečnostní programy pro uvolnění vesmírného prostoru. Jedna z misí ESA by měla zahrnovat také použití chapadlových mechanických systémů k zachycení mrtvého satelitu a jeho stažení z oběžné dráhy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama