Ve Francii objevili princeznu z doby železné: Zdobily ji modré korálky a měděná přezka

 
Další 1 fotografie v galerii
Pohřbení žili v době, kdy v jihovýchodní Francii a většině Evropy dominovala halštatská kultura / INRAP
Francouzští archeologové objevili poblíž Saint-Vulbas, asi 32 km od Lyonu, pozůstatky ženy, která v zemi ležela 2800 let. Tělo ženy, o které se odborníci domnívají, že byla princeznou, bylo uloženo do dubové rakve s rukama podél boků.

Byla pohřbena v pravoúhlé jámě 2,8 metru na 1 metr, společně se šperky a hrnčířskou hlínou umístěnou poblíž její hlavy. Tým archeologů našel rakev s fragmenty ženské kostry zahrnující pánev, obě stehenní kosti, části lebky a křížové kosti.

Podle archeologů z Národního ústavu pro archeologický výzkum (INRAP) krášlily obě zápěstí ženy náramky zdobené modrým sklem a měděnými korálky. Objevili také širokou sponu ze slitiny mědi, která naznačuje, že žena měla na sobě pás, pravděpodobně vyrobený z kůže.

Její hrobka je jednou ze tří nalezených mohyl na uvedeném místě, je datována do první poloviny 8. století př.n.l., což byl začátek doby železné. Lidské pozůstatky v jedné z dalších hrobek vykazovaly známky spálení. Zdá se, že další hrobka zde byla postavena v 5. století př. n.l., společně se čtyřmístným pohřebním pomníkem obklopeným mělkým příkopem.

Hrobka je rozdělena na dvě části, přičemž obě poloviny obsahují zpopelněné lidské ostatky. V jedné polovině archeologové našli dřevěnou schránku s vápencovým lemem, do které byly uloženy omyté zlomky kostí a náramků. Prázdný prostor vedle mohl být použit pro milodary, například ve formě jídla. Ve druhé polovině byly v koši kosti smíchané s dřevěným uhlím z pohřební hranice.

Stav kostí znemožňuje zjistit pohlaví pohřbené osoby, ale ozdoby jako kovový klip na sponky a náramek ze slitiny mědi, naznačují, že šlo o ženu. Starobylý hřbitov zde byl objeven, když dělníci začali odkrývat půdu a stavět průmyslový park Plaine de L'Ain.

Pohřbení žili v době, kdy v jihovýchodní Francii a většině Evropy dominovala halštatská kultura, známá svými jemnými artefakty a důrazem na zemědělství a zpracování kovů. V roce 800 př. n. l. vznikaly dálkové obchodní trasy pro výměnu mědi, cínu a železa, které spojují tento region se Středomořím.

Tehdy se také začala objevovat hradiště, bráněná zdmi a příkopy. Z popisované doby pocházejí také stovky těl mumifikovaných v rašeliništích, mnoho z nich skončilo krutou smrtí. Jedno takové tělo - muž Tollund ze 4. století př.n.l. nalezený v Dánsku - bylo nalezeno v tak dobrém stavu, že ho lidé nejprve považovali za oběť nedávné vraždy. Muž byl popraven oběšením a na krku měl stopy po laně.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama