Mezihvězdný návštěvník Oumuamua by podle odborníků mohl být 274 metrů dlouhým vodíkovým ledovcem

Vodík je nejčastějším prvkem ve vesmíru, ale zřídka se vyskytuje v pevné formě / NASA
Mezihvězdný návštěvník Oumuamua může být podle vědců tvořen výhradně vodíkovým ledem. Tento zvláštní objekt byl poprvé zpozorován v roce 2017 a vyvolal spekulace o svém původu a složení, přičemž teorie se pohybovaly od komety po kosmickou loď ve tvaru doutníku.

Astronomové z Yale nyní přišli s teorií, která by měla vysvětlit neobvyklé vlastnosti, které vykazuje Oumuamua - zjistili, že se jedná pravděpodobně o vodíkový ledovec.

Tým tvrdí, že tato pevná forma vodíku viděná, jak létá vesmírem, je novým "typem" předmětu, ale v budoucnu se takových objektů ve sluneční soustavě objeví více. Oumuamua nyní překročil oběžnou dráhu Saturnu, ale bude trvat dalších 10.000 let, než opustí sluneční soustavu a zamíří ke svému dalšímu mezihvězdnému cíli.

Hlavní autor teorie Darryl Seligman, nyní na Chicagské univerzitě, řekl, že 274 metrů dlouhý objekt má několik neobvyklých vlastností, včetně rychle se měnícího jasu. Naznačuje to podle něj, že má tvar talíře nebo doutníku.

Jeho tým tvrdí, že zrychlil podobným způsobem jako komety, ale neprokázal žádný důkaz o tom, že vypouští plyn nebo vlny prachu, které by normálně byly vidět, jak se pohybují po kometě. Seligman a spoluautor teorie Gregory Laughlin říkají: „Pohyb a trajektorie Oumuamuy lze vysvětlit, pokud je tvořen vodíkovým ledem.“ 

Vodík je nejčastějším prvkem ve vesmíru, ale zřídka se vyskytuje v pevné formě, protože to vyžaduje extrémně nízké teploty. Způsob, jakým zmrazený vodík reaguje na sluneční světlo, může představovat přesvědčivý mechanismus pro zrychlení. Když Oumuamua proletěl blízko Slunce a přijal jeho teplo, roztavený vodík podle Laughlina rychle ztuhl na led. To mělo za následek pozorované zrychlení a také vytvarování Oumuamuy do jeho podivné podlouhlé podoby. 

V hustých jádrech molekulárních mraků, které prostupují Mléčnou dráhu, by se potenciálně mohly tvořit ledovcové objekty z vodíku. Tyto husté mraky dávají vzniknout novým hvězdám a planetárním systémům.

Podle Laughlina by jejich přítomnost byla přesnou ukázkou podmínek v temných zákoutích mraků vytvářejících hvězdy a poskytla by nové informace k pochopení nejčasnějších fází procesů, které generují zrození hvězd a jejich doprovodných planet. Autoři teorie tvrdí, že tyto vodíkové ledovce a vodíkové komety mohou být ve sluneční soustavě běžnější, než si vědci dosud mysleli. Mohou být vodítkem k tomu, jak se vytvářejí hvězdy a planety v celém vesmíru. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama