U žen je dle výzkumu větší pravděpodobnost, že začnou pít alkohol, může za to hormon estrogen

Hormon estrogen je přítomen také u mužů, ale v nižších hladinách / Pixabay
Studie zjistila, že u žen je větší pravděpodobnost, že se stanou závislými na alkoholu než u mužů. Hormon estrogen jim totiž poskytuje větší potěšení z pití. Když jsou hladiny estrogenu vysoké, ženské tělo reaguje na pití uvolněním hormonu dopaminu, což v mozku vyvolává pocit odměny.

Tento stav vede k většímu pití, aby se účinek opakoval, uvedli vědci. U žen tak roste riziko, že se dostanou do začarovaného kruhu alkoholismu a zdravotních následků s ním souvisejících, jako je rakovina, poškození jater a srdeční choroby.

Studie uvedla, že žena je považována za pijačku, pokud vypije více než čtyři alkoholické nápoje za dvě hodiny, zatímco muž se považuje za pijana, pokud vypije za stejný čas pět alkoholických nápojů. Studie, publikovaná v časopise Neuroscience, odhalila, že samice myší považovaly alkohol za výhodnější volbu než jejich mužské protějšky.

Když však byly jejich estrogenové receptory oslabeny blokováním, snížila se také jejich pocitová reakce. Psychiatrička z univerzity v Illinois Amy Laseková, která studii provedla, na základě výsledků říká, že estrogen zvyšuje zranitelnost žen vůči návykovým látkám, jako je alkohol. Ženy rychleji přecházejí z problematického pití alkoholu na poruchu v jeho užívání, tedy alkoholismus, a trpí negativními účinky alkoholu na zdraví, jako je zvýšené riziko rakoviny, poškození jater, srdeční choroby a poškození mozku. 

Pokud je pití alkoholu vyšší v době, kdy jsou hladiny estrogenu zvýšené, může to přispět ke zdravotním rizikům pití alkoholu a zvýšit pravděpodobnost vzniku závažných problémů s pitím alkoholu. Hladiny estrogenu se v menstruačním cyklu zvyšují před ovulací, když způsobují zesílení výstelky dělohy a poté klesají zpět na normální úroveň. Také mírně stoupají několik dní po ovulaci.

Hormon estrogen je přítomen také u mužů, ale v nižších hladinách, které se navíc nemění. Výzkum naznačuje, že lék, který blokuje estrogenové receptory, jako ten užívaný k boji proti rakovině prsu, může pomoci ženám zvítězit v boji s alkoholismem.

Mohlo by vás zajímat

Reklama