Podomácku vyrobenou roušku vlastní ohromujících 91 % Čechů

Více jak čtvrtina dotázaných uvedla, že šila roušky nejen pro sebe / Pixabay
Od července už roušky na obličeji nebudou na většině míst v Česku povinné. Snad se stanou pouze připomínkou období, kdy vrcholila pandemie nemoci covid-19. Jak jsme v této vyhrocené době obstáli?

O povinnosti nosit „ochranné prostředky dýchacích cest“ rozhodla vláda v rámci krizových opatření z 18. na 19. března 2020.

Prakticky ze dne na den si je museli obyvatelé České republiky někde opatřit, protože v lékárnách a obchodech nebyly k mání. „Češi se někdy chovají jako Švejci a nařízení vlády bylo proto trochu odvážné. Zareagovali ale ve vzácné svornosti, zmobilizovali dobrou vůli a kreativitu – pustili se do šití a vytváření svépomocné sítě distribuce roušek, organizovali pomoc seniorům, na 3D tiskárnách se tiskly ochranné štíty a podobně,“ uvádí Martina Klicperová z Psychologického ústavu AV ČR.

Data k průzkumu sbírala agentura Median v druhé půlce dubna 2020, tedy ještě v době nouzového stavu. Reprezentativní vzorek respondentů (1019 ve věku 18–69 let) odpovídal jednak na otevřenou otázku „co pro vás rouška znamená“, jednak na přidružené demografické, politické a postojové otázky.

Průzkum ukázal, že podomácku vyrobenou roušku vlastní ohromujících 91 % Čechů a Češek. Pro sebe sama si je ušilo 28 % lidí, téměř polovina (45 %) je získala od někoho z příbuzných a třetině (35 %) je ušil někdo ze známých. Skoro pětina (17 %) roušky získala od někoho, koho osobně nezná.

Více jak čtvrtina dotázaných (27 %) uvedla, že šila roušky nejen pro sebe, ale i pro ostatní – většinou pro rodinu (16 % z dotázaného výběru) a pro kamarády a známé (11 %).

„Šiju (roušky) od prvního dne, ušito a rozdáno přes tři tisíce,“ uvedla spontánně jedna z dotázaných. K šicím strojům zasedaly zpravidla ženy – 46 % žen si roušku ušilo samo; nejčastěji šlo o ženy starší (mladé ženy do 30 let si ji ušily pouze v jedné třetině, ale 60- až 69leté tak učinily v 62 %).

Pro cizí lidi šily nejčastěji vyučené ženy mezi 46 a 59 lety věku (zatímco pro cizí lidi šilo asi 10 % dotázaných, v případě uvedených starších či vyučených žen šlo o frekvenci dvojnásobnou). Roušky ale šili i muži – na 9 % si ušilo vlastní roušku.

Mohlo by vás zajímat

Reklama