Vitamin C by mohl být prostředkem pro léčbu vzácných druhů nádorů

Objev citlivosti na vitamin C může přinést nový přístup k léčbě tzv. feochromocytomů a paragangliomů / Pixabay
Méně časté typy nádorů spojené s endokrinními žlázami jsou prokazatelně citlivé na kyselinu askorbovou (vitamin C). Překvapivý objev mezinárodního týmu vědců, který vedl Karel Pacák z amerického Státního zdravotního ústavu (National Institute of Health), otevírá cestu k novému a dosud netestovanému přístupu k léčbě.

Výzkum byl publikován v červencovém čísle odborného časopisu Clinical Cancer Research. Součástí týmu vědců byla Kateřina Váňová a Jiří Neužil z Laboratoře molekulární terapie Biotechnologického ústavu AV ČR v centru BIOCEV.

Objev citlivosti na vitamin C může přinést nový přístup k léčbě tzv. feochromocytomů a paragangliomů (nádory PCPG), což jsou vzácné druhy těžce léčitelných nádorů. Jedinou dosud známou cestou léčby je nyní resekce neboli chirurgické odstranění karcinomu, která ovšem – pokud se nepodaří vyjmout celý karcinom – vede nevyhnutelně k recidivě onemocnění.

Objev je zásadní a překvapivý z hlediska základního výzkumu. Zároveň přináší velký potenciál pro klinický výzkum. „Zjistili jsme, že určité typy těchto nádorů PCPG s konkrétními genovými mutacemi překvapivě silně reagují na kyselinu askorbovou, zatímco nádory bez těchto konkrétních mutací jsou rezistentní,“ vysvětluje Jiří Neužil z Biotechnologického ústavu AV ČR.

Důvodem je to, že nádorové buňky s danou mutací produkují více kyslíku a železa a to ve spojení s askorbátem dokáže nádor zničit.

Výzkumný tým se nyní zaměří na další možnosti léčby těchto vzácných nádorů, kde není nereálné klinické testování nových léčebných postupů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama