Žabák, který žije se dvěma samicemi v harému. Jde o první takový případ u obojživelníka

Žába Thoropa taophora se vyskytuje na okraji deštného pralesa v Brazílii / Pixabay
Byl zaznamenán první případ polygamie u obojživelníka. Jde o žabáka, který žije se dvěma samicemi. V tomto trojčlenném harému však není dominantní on, ale samice, která se doprošuje častého páření. Nález učinili zoologové z brazilské Campinaské univerzity.

Zoologové toto pozorovali u žáby Thoropa taophora, která se vyskytuje na okraji deštného pralesa v Brazílii. Tato žába je specifická tím, že se maskuje na kamenech nebo v kamenitých jezírkách červenohnědým zbarvením. 

Polygamie není v přírodě nijak výjimečným způsobem partnerství. Ptáci, savci a plazi často žijí s více partnerkami. Vůbec poprvé to bylo ale pozorováno u žáby. Samec Thoropa taophora se tedy páří se dvěma samicemi najednou.

Má tak výhodu diverzifikace svého potomstva. Jedna ze samic je ze skupiny nejdominantnější. Podle genetických testů vodních průsaků dokonce naklade více vajec než samice druhá. 

Není se čemu divit, tahle žabí domina to umí pořádně rozpálit. Kromě toho, že odpovídá na samcovo volání, se dostane pod něj a sama ho dráždí vzrušivými pohyby. Její praktiky jsou občas mnohem ortodoxnější. Intimního aktu se domáhá i tím, že požírá svá vlastní vajíčka s potomky, přičemž vydává agresivní zvuky. Samec se je snaží ze všech sil chránit. 

Druhá samice podle zoologů v harému zůstává, neboť je se silným samcem v bezpečí. Místo, na kterém se nachází, je tedy ideální pro chov jejích mláďat. "Výhodou pro ni je to, že má kvalitního samce a kvalitní místo pro potomstvo. U jiného slabšího samce by tuto výhodu neměla," řekl zoolog Fábia de Sá, který byl v čele výzkumného týmu. Soužití má tak výhody pro všechny zúčastněné. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama