Ruský satelit a vyřazená čínská raketa se na orbitě vyhnuly kolizi o pouhých 8 metrů

 
Další 1 fotografie v galerii
Sledované objekty mají celkovou hmotnost 2,8 tun a jejich srážka by vytvořila tisíce kusů vesmírného odpadu / LeoLabs
Společnost LeoLabs, která sleduje vesmírné úlomky a smetí, tento týden identifikovala dvě tělesa, která měla relativně velkou pravděpodobnost, že do sebe narazí. Ruský Kosmos-2004 byl zaměřen, jak se pohybuje směrem k jižnímu pólu, a čínská raketa Change Zheng 4C mířila na sever přes Falklandy, obě tělesa se pohybovala rychlostí 52 900 km za hodinu.

Čínská raketa Chang Zheng však proletěla kolem radaru LeoLans Kiwi 10 minut po nejbližším přiblížení tohoto páru, ke kterému došlo včera cca ve 20:56 hodin východního času. Společnost LeoLabs sledovala objekty a nejnovější data naznačují, že se navzájem minuly o 8–43 metrů. 

Tyto objekty mají celkovou hmotnost 2,8 tun a jejich srážka by vytvořila tisíce kusů vesmírného odpadu, přibylo by až o 20 % více trosek k těm, které v současné době putují na oběžné dráze. „CZ-4C R/B přeletěl vesmírný radar LeoLabs Kiwi 10 minut po TCA. Naše data ukazují pouze jeden objekt, jak jsme doufali, bez známek trosek,“ sdělila společnost LeoLabs v 21:51 hodin.

Ačkoli lidem na Zemi nehrozilo žádné nebezpečí, umělé materiály a úlomky by představovaly značné riziko pro fungování satelitů na oběžné dráze. Společnost LeoLabs také sdílela, že v následujících dnech zveřejní další podrobnosti o riziku, ke kterému došlo. 

Astronom Jonathan McDowell ale uvedl, že 18 Space Control Squadron, která detekuje, sleduje a identifikuje všechny umělé objekty na oběžné dráze, nesouhlasí s tvrzením LeoLabs o jejich přiblížení. „18SPCS nesouhlasí s LeoLabs ohledně toho, zda vůbec došlo k tak těsnému kontaktu. Moje analýza TLE ukazuje průchod ve vzdálenosti cca 1 kilometru od sebe,“ vysvětluje McDowell. Předpovědi naznačovaly, že by se objekty mohly nakonec setkat nad Antarktidou, ale naštěstí se nepotvrdily.

Zpráva zveřejněná letos v květnu ukazuje, že Rusko je zodpovědné za většinu vesmírného odpadu plujícího na oběžné dráze, což představuje celkem asi 14 403 kusů. Nedávno vznikla studie, jak omezit počet satelitů ve vesmíru, aby se snížil rostoucí problém vesmírného odpadu.

Jde o každoroční zvyšování poplatků pro operátory a každé jejich zařízení pohybující se na orbitě. V této věci by ale bylo nutné dosáhnout mezinárodní dohody.

Mohlo by vás zajímat

Reklama