V Austrálii byly nalezeny podvodní kruhy v obilí, nemůže za ně ovšem UFO

Oceány nám skrývají ještě nejedno překvapení / Pixabay
Kruhy v obilí jsou dílem vandalů, podle některých dokonce vesmírných návštěvníků. V moři podobné vzory nevytvářejí mimozemšťané, ale ryby, a sice v oceánu u Japonska. Teď byly spatřeny desítky těchto složitých vzorů kruhového tvaru v Austrálii.

Podmořské „kruhy v obilí“ byly poprvé spatřeny v 90. letech u japonského pobřeží. Dvě desetiletí trvalo, než se na pachatele přišlo. Žádný létající talíř ukrytý na mořském dně.

Vysvětlení bylo mnohem prostší. V roce 2011 vědci zjistili, že to dělá ryba zvaná Torquigener albomaculosus (běloskvrnitý). Tajemné kruhy byly identifikovány jako mušlemi zdobená hnízda. 

Ty v Austrálii objevil Todd Bond, když vedl průzkum podvodního života na severozápadním šelfu kontinentu. Jeho autonomní hlubinné vozidlo na 100 metrů hlubokém dně narazilo na nenápadný vzor. „Okamžitě jsem věděl, o co jde,“ řekl mořský ekolog ze Západoaustralské univerzity, který pak se svým týmem pokračoval v průzkumu oblasti a našel skoro dva tucty dalších podvodních hnízd. 

Neexistuje žádné video, které by dokázalo, že za hnízdy stojí stejný druh jako v Japonsku. Mají podobný vzhled, dokonce i podobný počet hřebenů. V australských vodách se však kruhy nacházejí mnohem hlouběji než ty v Japonsku. Je to 130 metrů proti 30 metrům. Ryby z rodu Torquigener (čtverzubcovití), které žijí v této oblasti, obývají mělčí vody. 

„Je překvapivé najít kruhy ve hloubce, kde není dost světla,“ uvedla Elisabet Forsgrenová, behaviorální ekoložka z Norského institutu pro výzkum přírody. Hnízda totiž mají být vizuálním signálem pro samice, a ty pak do jejich středů kladou vajíčka. V takových hloubkách ale mohou být špatně viditelné. Vyvolává to otázky ohledně skutečné identity zodpovědného druhu. 

Bond sice pořídil záběry ryby u jednoho z hnízd, ale snímky jsou údajně nepříliš průkazné. Definitivní identifikace proto není proveditelná. Hnízda mohl vytvořit stejný druh jako v Japonsku, tedy běloskvrnitý. Mohl to být i nějaký místní druh, možná pro vědu úplně nový.

Díky nálezu hnízd v Austrálii máme šanci lépe pochopit tyto už tak zvláštní ryby. Čtverzubcovití totiž patří mezi nejtoxičtější obratlovce na Zemi, kteří navíc pozbyli žebra a pánevní kosti. To proto, aby bylo v jejich těle více místa, když se ryby nechají napustit vodou a nafouknou se jako balón. 

Pokud jsou podvodní kruhy tvořeny jiným druhem než japonským, vyvíjely se dovednosti těchto ryb samostatně? To je jen jedna z otázek. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama