Lidé si zvykli na výhody práce z domova, chtějí je zachovat i v budoucnu

Zaměstnanci si dokázali lépe organizovat pracovní a volný čas / Pixabay
Po vyhlášení mimořádných opatření na začátku pandemie byla práce z domova nouzovým východiskem, ale podle studie Workforce of the Future společnosti Cisco by si chtěli zaměstnanci zachovat řadu pozitivních aspektů nového uspořádání práce i nadále.

Možnost volit si pracovní režim podle svého by chtělo mít i nadále 87 % dotázaných a 63 % by si chtělo zachovat větší autonomii. Pokud by respondenti mohli být na jeden den v pozici CEO, prioritou 79 % z nich by bylo zajistilo efektivní spolupráci a komunikaci v nové pracovní realitě.

Výzkum Workforce of the Future, který nechala zpracovat společnost Cisco, se dotazoval 10 000 kancelářských pracovníků z 12 zemí Evropy, Blízkého východu a Ruska na to, co očekávají od zaměstnavatelů v roce 2021 a dále. Výsledky ukazují, že zaměstnanci považují současnou situaci za bod zlomu, který mění dosavadní kulturní normy týkající se pracovního prostředí.  

Ačkoli pouhých 5 % dotázaných pracovalo před zavedením mimořádných opatření většinu času z domova, dnes by si chtěla drtivá většina zachovat zvýšenou míry autonomie. Ne všem vyhovuje stejný způsob – 87 % respondentů by chtělo mít větší svobodu rozhodovat o tom, jak a kdy využijí kancelářské prostory a jak zkombinují práci na dálku a na pracovišti. 

Dvě třetiny dotázaných (66 %) si po uplynulých šesti měsících lépe uvědomují výhody i nevýhody práce z domova. Proběhla řada pozitivních změn, kdy manažeři prokázali zvýšenou důvěru ve své týmy a v to, že odvedou svoji práci dobře (39 %).

Zaměstnanci si dokázali lépe organizovat pracovní a volný čas, přičemž 56 % bylo schopných do každodenní rutiny zařadit více fyzické aktivity. V podobném duchu by chtělo 58 % i nadále méně cestovat a namísto toho trávit čas produktivněji.

Mohlo by vás zajímat

Reklama