Roj meteorů oslní ve středu noční oblohu ohňostrojem až 25 padajících hvězd za hodinu

Sprchu padajících hvězd tvoří proud trosek po Halleyově kometě / NASA, Lu Shupei
Tento týden mohou nejenom astronomové pozorovat na noční obloze až 25 padajících hvězd za hodinu. Tento efekt každoročně předvádí meteorický roj Orionidy.

Meteory létají po obloze od poloviny října až do 7. listopadu, ale nejvíce jich spatříte ve středu 21. října 2020 kolem půlnoci. K této kosmické události dochází, když Země prochází proudem trosek, které zbyly po Halleyově kometě, mateřské kometě Orionidského roje. Uvidíte padající hvězdy ve všech směrech, ale zdá se, že pocházejí ze souhvězdí Orionu.

Meteory padají do atmosféry vysokou rychlostí, ale na obloze zanechají několik minut trvající stopy plynu. NASA považuje Orionidy za jednu z nejkrásnějších meteorických sprch roku, které jsou po půlnoci viditelné na severní i jižní polokouli. Odborníci proto doporučují najít si místo s temnou oblohou mimo pouliční osvětlení a jiné zdroje světelného znečištění a čekat. Za jasné oblohy a dobrého počasí bude meteorická sprcha snadno rozpoznatelná. Může ale chvilku trvat, než bude dostatečně jasná, abyste si jí všimli. 

Astronomové doporučují ležet na zádech, s chodidly směrem na jihovýchod, pokud jste na severní polokouli, a na severovýchod, jste-li na polokouli jižní. Pak stačí pozorovat co největší část oblohy. Je lepší dívat se pouhým okem než používat dalekohled.

Sprchu padajících hvězd tvoří proud trosek po Halleyově kometě, která se dostala do vnitřní sluneční soustavy a začala se ztrácet ohřevem ze Slunce. Jádro vrhá led a kamenný prach do vesmíru. Jak Země prochází touto oblastí, dostávají se padající částice do naší atmosféry.

Jde o vhodný okamžik pro sledování padajících hvězd, protože Měsíc je nyní v dorůstající fázi a má tvar půlměsíce. Znamená to, že zapadá před půlnocí a potom už je obloha dostatečně temná k pozorování. Orionidy nejsou nejsilnějším z meteorických rojů, ale jsou extrémně rychlé, dosahují až 66 km za sekundu. Zanechávají za sebou ionizovaný plyn, který vydrží několik sekund a je snadnější ho identifikovat než samotný meteor.

Uvidíte ale i výjimečně jasné hvězdy, které jsou doprovázeny sprchou slabých úlomků. Chcete-li potvrdit, zda je padající meteor z roje Orionidy, vysledujte jeho zpáteční cestu a můžete vidět, že pochází z oblasti Orionu severně od jeho druhé nejjasnější hvězdy Betelgeuse.

Tento měsíc také přináší úkaz v podobě vzácného Modrého měsíce, který bude viditelný ve všech časových pásmech. Náš lunární soused nebude svítit modře, toto pojmenování získal druhý úplněk, který se objeví ve stejném měsíci. První nastal 1. října 2020 a další se objeví 31. října. Probíhá každých 19 let, což znamená, že příští bude k vidění až 31. října 2039.

Mohlo by vás zajímat

Reklama