Po pandemii klesne podle sociologů výrazně porodnost a lidé budou zůstávat déle svobodní

Podle vědců současná pandemie více poznamenává psychiku žen / Pixabay
Odborníci předpověděli, jak může současná pandemie posunout sociální chování a genderové normy ve společnosti. Očekávají, že dojde k poklesu míry porodnosti v reakci na globální zdravotní krizi, protože lidé budou odkládat manželství a děti.

Pokles porodnosti bude mít kaskádové dopady na společnost a ekonomiku, což bude mít vliv například na pracovní příležitosti a také podporu starší populace. Nerovné rozdělení práce v domácnosti způsobené uzavřením ekonomik povede k nárůstu genderové nerovnosti.

Vědci poznamenali, že „pandemie se stala celosvětovým sociálním experimentem“ a dosud neznají jeho výsledek. Použili různé odborné znalosti k předpovídání budoucnosti, což zahrnovalo oblasti behaviorální vědy, ekonomiky, evoluční biologie, medicíny a neurovědy. Podle autorky, psycholožky Martie Haseltonová z Kalifornské univerzity v Los Angeles, bude mít pandemie dlouhodobé důsledky. 

Potenciální páry, které se setkaly videochatováním během uzamčení ekonomik, mohou být zklamány, když se konečně setkají ve vnějším světě. Nelze například odhadnout, zda má pár tu správnou vzájemnou chemii. Chybějící podněty v nových digitálních vztazích pravděpodobně povedou k idealizaci potenciálních partnerů a k nepochopení, které může znamenat, že spojení nemusí přežít setkání s realitou.

To, a také zmeškané příležitosti pro společenská setkání, by mohlo vést k tomu, že lidé zůstanou déle svobodní. Na rozdíl od minulých krizí pandemie nespojuje lidi a z větší části nepodporuje nárůst soucitu nebo empatie. Více poznamenává ženy, které byly ještě před pandemií ohroženy v spojením kariérních a rodinných povinností. Zavírání škol je zatěžovalo rozsáhlejšími povinnostmi v oblastech péče o děti a vzdělávání.

Podle profesorky Haseltonové už jsou dopady vidět. V oblasti akademické sféry ženy během pandemie méně publikovaly, na rozdíl od svých mužských protějšků. Ženy mají silnější motivaci věnovat se péči o děti a mohou se cítit pod tlakem, aby za ni přijaly větší odpovědnost, když učitelé a jiní nemohou.

Tento trend by mohl vést k návratu k tradičním genderovým normám, kdy ženy budou závislé na svých mužích jako živitelích. Podle vědců by tento trend mohl snížit toleranci společnosti k řadě problémů jako jsou například nemonogamní vztahy spojené s plozením dětí, legální potraty a práva pro sexuální menšiny, protože tyto situace porušují tradiční genderové role. Profesorka  Haseltonová také uvedla, že ekonomická nerovnost může vést k tomu, že mnoho žen posílí svoji sexuální roli, aby byly konkurenceschopné v boji o žádané muže.

Mohlo by vás zajímat

Reklama