Mléčná dráha obsahuje podle astronomů až 300 milionů obyvatelných planet s kapalnou vodou

Teleskop Kepler objevil více než 2 600 světů mimo naši sluneční soustavu / NASA
Podle NASA existuje asi 300 milionů planet, které se sice nacházejí mimo naši sluneční soustavu, ale jsou v Mléčné dráze a mohly by potenciálně ukrývat život. Vesmírná agentura uvádí, že čtyři z nich jsou vzdálené 30 světelných let od Země a ta nejbližší pouhých 20 světelných let.

Vědci dospěli k číslu 300 milionů na základě konzervativního předpokladu, že 7 % hvězd podobných Slunci má obyvatelný svět obíhající kolem nich.

Za objevem stojí vesmírný teleskop Kepler, kterému v říjnu 2018 došlo palivo. Tato mise byla původně počítána na 3,5 roku, ale šetrné používání paliva umožnilo, že zůstala v provozu 9 let, 7 měsíců a 23 dní. Jejím úkolem bylo prohledávat blízkou i vzdálenou oblohu a hledat planety obíhající kolem jiných hvězd.

Získaná data jsou pro astronomy dodnes zdrojem nových poznatků. Teleskop objevil více než 2 600 světů mimo naši sluneční soustavu. „Kepler nám již zaslal informace, že existují miliardy planet, ale nyní víme, že velká část těchto planet může být skalnatá a obyvatelná,“ uvedl Steve Bryson, výzkumný pracovník NASA z Ames Research Center v Kalifornii. 

Voda na povrchu planety je jenom jedním z mnoha faktorů podporujících existenci života. Výpočty ale s vysokou přesností ukazují, že tyto světy jsou běžným jevem. Vědci nastavili některé parametry dat a zúžili pole výzkumu na planety podobné velikosti jako Země.

Pozorované planety tak budou kamenité. Mnohem větší planety bývají plynného charakteru jako Jupiter a Saturn v naší sluneční soustavě. Jedním z předpokladů je, aby se hvězda podobala Slunci. Vědci proto hledali vzdálené hvězdy, které se mu podobají věkem a teplotou. Tento zjednodušený přístup ale nepřináší záruku, že se na planetě bude dařit životu. 

Astronomové proto porovnali získaná data s údaji dalekohledu ESA Gaia, který sleduje energetický výdej jednotlivých hvězd. Vědci díky dalekohledu Gaia obdrželi informace o tom, zda hvězda nevydává příliš mnoho škodlivého záření nebo příliš málo tepelné energie na to, aby na planetách mohla vzniknout voda v kapalném stavu. „Věděli jsme, že definovat obyvatelnost ve smyslu fyzické vzdálenosti planety od hvězdy, aby nebyla příliš horká nebo studená, znamená příliš mnoho nejistých předpokladů,“ uvedl Ravi Kopparapu, vědec z NASA.

Data z dalekohledu Gaia ale přinesla nový pohled na planety a jejich hvězdy. Umožnila astronomům posoudit, jaký vliv bude mít atmosféra planety na její obyvatelnost. Analýza je dovedla k závěru, že 50 % hvězd podobných Slunci by mělo mít kolem sebe obyvatelné planety. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama