Ničení pralesů v Amazonii pokračuje hrozivým tempem, varuje nové video Greenpeace

Českou verzi videa Mám v kuchyni příšeru namluvila herečka Aňa Geislerová / Pixabay
Nová data o odlesňování amazonského pralesa ukazují, že jen za letošní rok v Brazílii shořely deštné pralesy na ploše, která se téměř rovná trojnásobku rozlohy České republiky.

Na hrozivý vývoj upozorňuje nové animované video organizace Greenpeace, které navazuje na předloňský virální hit, v němž hlavní roli hrál orangutan Rang Tan. Českou verzi videa "Mám v kuchyni příšeru" namluvila herečka Aňa Geislerová, která se o téma ničení pralesů dlouhodobě zajímá.

Video "Mám v kuchyni příšeru" začíná jako hororový příběh, ale v závěru se v něm objeví naděje. Vypráví příběh malého kluka, který se v přítmí vlastního domova dozvídá o problémech, jimž čelí amazonský prales od hrozivě vypadajícího, ale dobrotivého jaguára.

Díky němu hlavní hrdina zjistí, že za kácení a vypalování pralesů v Amazonii může globální nadspotřeba masa, protože panenská příroda ustupuje pastvinám či plantážím na krmnou sóju pro hospodářská zvířata. Například v oblasti Pantalan je nyní v ohrožení 600 ze zhruba 2000 jaguárů, kteří zde žijí, proto ve videu v jedné z hlavních rolí vystupuje právě jaguár. 

Rozšiřující se požáry v Amazonii byly velkým tématem ve veřejném prostoru a v českých médiích v loňském roce. Letošní sezóna ovšem loňské požáry ještě překonala.

Podle satelitních dat Národního institutu pro výzkum vesmíru bylo do konce září 2020 v Brazílii spáleno 226 485 kilometrů čtverečních pralesa, což odpovídá téměř trojnásobku rozlohy České republiky. Jedná se tak o nejhorší sezónu za uplynulou dekádu. A to i přes “zákaz požárů”, který oznámil brazilský prezident Jair Bolsonaro v červenci.

Ničení pralesů v Jižní Americe má i řadu negativních dopadů na místní domorodé obyvatele. Mnohdy jsou násilně napadáni těžaři dřeva či zemědělské korporace, které ilegálně zabírají jejich půdu. 

V současné době je světová nadspotřeba masa opět tím nejčastějším důvodem pro odlesňování pralesů, a vystřídala tak ve vedení globální poptávku po palmovém oleji, která decimuje pralesy především v Indonésii.

Mohlo by vás zajímat

Reklama