Podle studie pomáhá vitamin D a omega-3 kyseliny jako ochrana proti Covidu-19

Odborníci doporučují užívat 10 mikrogramů vitaminu D denně / Pixabay
Aktuální studie potvrdila, že užívání vitaminu D nebo Omega-3 mastné kyseliny posiluje imunitní systém zejména u starších lidí a pomáhá jim lépe čelit infekcím, včetně Covidu-19.

Oba doplňky pomáhají udržet dobrý zdravotní stav a nacházejí se v tučných rybách. Studie s více než 2 000 důchodci odhalila, že uvedené pilulky snižují riziko nákazy různými infekcemi, ale nemají velký vliv na zdraví kostí, paměť a funkci svalů. 

Uvedené zjištění se přidává k rostoucímu množství studií, které potvrzují, že vysoké hladiny vitaminu D blokují Covid-19 a také zvyšují šance lidí na přežití po nákaze. 

Již dříve lékaři vyzvali lidi, aby užívali vitamin D pro zlepšení zdraví. Profesor Heike Bischoff-Ferrari z Curyšské univerzity ve Švýcarsku, který vedl nejnovější studii, uvedl „Naše zjištění ukazují, že doplnění vitaminu D a omega-3 u dospělých ve věku 70 let nebo starších, kteří vedou aktivní životní styl a nemají žádné nemoci, sice nezlepšuje výrazně stav kostí, paměť a funkci svalů, ale účinkuje proti infekcím jako je Covid-19.“  

Analýza 2 157 zdravých mužů a žen ve věku 70 let a starších zjistila, že uživatelé omega-3 mají o 11 % nižší pravděpodobnost, že budou trpět infekcemi. Studie proběhla v letech 2012 až 2014, dlouho předtím, než v listopadu 2019 vypukla pandemie koronaviru. I když nálezy neposkytují přímý důkaz ochrany před koronavirem, jsou podle odborníků použitelné. 

Data ukazují, že infekce močových cest a horních cest dýchacích byly sníženy o 62 %, respektive o 10 % u Omega-3. Vitamin D snížil riziko infekce u 70 až 74letých o 16 % a snížil krevní tlak u mužů o 2,5 mmHg. Dobrovolníci ze Švýcarska, Rakouska, Německa, Francie a Portugalska byli rozděleni do osmi skupin. Nedostali žádnou, jednu, dvě nebo tři pilulky omega-3 (1 gram/den), vitamin D (50 mikrogramů) a jednoduchý domácí cvičební program. Vědci sledovali jejich zdraví a zaznamenávali onemocnění, infekce, pády a návštěvy lékaře. 

Odborníci doporučují užívat 10 mikrogramů vitaminu D - ekvivalent jednoho filetu z lososa - denně, aby byly kosti a svaly v zimě zdravé. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama