Mléčná dráha se před 11 miliardami let srazila s tajemnou galaxií Kraken

Kolize s Krakenem musela být nejvýznamnějším spojením, jaké kdy Mléčná dráha zažila / NASA
Během své dlouhé existence se Mléčná dráha srazila a spojila s několika dalšími galaxiemi. Astronomové na základě analýzy hvězdokup, které obíhají kolem Mléčné dráhy, vytvořili „rodokmen“ těchto fúzí. Zjistili událost před 11 miliardami let, při které se Mléčná dráha srazila s tajemnou galaxií Kraken.

Kulové hvězdokupy jsou hvězdnými „fosiliemi“ raného vesmíru. Některé z nich jsou dokonce staré téměř jako sám kosmos. Všechny hvězdy v každém takovém celku byly vytvořeny ze stejného oblaku plynu.

Chemické složení, pohyb a tvar proto vedou k jejich původu. Mléčná dráha má zhruba 150 kulových hvězdokup, které tým astronomů analyzoval umělou neuronovou sítí s daty družice Gaia a vytvořil simulace E-MOSAICS.
 
Mléčná dráha se za svůj život srazila pětkrát. Známe čtyři z těchto událostí. První se stala před devíti miliardami let, když Mléčná dráha pohltila galaxii Gaia Sausage (klobásová galaxie). Helmiho hvězdný proud byl vtažen před deseti miliardami let a galaxie Sequoia byla „pozřena“ před devíti miliardami let. A pak je tu trpasličí eliptická galaxie ve Střelci, která Mléčnou dráhu opakovaně prorážela po miliardy let.

Je tu však i pátá událost. Byla určena díky objevené skupině „nízkoenergetických“ kulových hvězdokup, a ty se shodují s vlastnostmi dříve neznámé a velice důležité srážky s galaxií, která byla pojmenována jako Kraken.
 
„Kolize s Krakenem musela být nejvýznamnějším spojením, jaké kdy Mléčná dráha zažila,“ prohlásil Diederik Kruijssen, astronom z Heidelberské univerzity v Německu. Za nejvlivnější kolizi byla považována srážka s galaxií Gaia Sausage. Střet s Krakenem se odehrál před 11 miliardami let, když byla Mléčná dráha čtyřikrát méně masivní. „Výsledkem bylo to, že srážka s Krakenem skutečně musela změnit to, jak tehdy Mléčná dráha vypadala,“ vysvětlil Kruijssen.
 
„Rodokmen“ srážek Mléčné dráhy s jinými galaxiemi popisuje pět hlavních takových událostí, jejichž součástí bylo více než sto milionů hvězd. Navíc ale obsahuje dalších 15 menších fúzí s galaxiemi, které měly více než deset milionů hvězd.

Mohlo by vás zajímat

Reklama