Astronomové smutní, slavná anténa Arecibo, zachytávající signály z hlubokého vesmíru, čeká na demolici

Samotný talíř má neuvěřitelných 300 metrů / National Astronomy and Ionosphere Center
Dny radioteleskopu observatoře Arecibo jsou definitivně sečteny. Demolice známé antény byla oznámena 19. listopadu 2020 Národní vědeckou nadací (NSF). Důvodem jsou dvě nehody, které zařízení poškodily v takové míře, že je podle expertů demolice talíře bezpečnější než jeho oprava.

Poškození antény vznikala od srpna letošního roku. Z konstrukce se utrhl masivní pomocný kabel a v talíři vytvořil třicetimetrovou díru. Zařízení bylo vyřazeno z provozu.

Ještě předtím, než došlo k opravám antény a samotného kabelu, se utrhl druhý kabel, a ten konstrukci poškodil ještě více. Pokud by byl poškozen i třetí kabel, celá platforma by se mohla zhroutit. Podle NSF v tomto případě neexistuje bezpečný způsob opravy. 

Arecibo za sebou přitom má už několik katastrof, které zvládla překonat. V roce 2014 byl jeden z kabelů poškozen zemětřesením. Jeho opravy byly o tři roky později pozastaveny kvůli hurikánu Maria, který zařízení dočasně vyřadil z provozu.

Na ostrově Portoriko, kde stojí i observatoř, totiž rozsáhle vypadával elektrický proud. A aby toho nebylo málo, zařízení bylo neustále ohrožováno škrty v rozpočtu. „Je to jako smrt v rodině,“ vyjádřila smutek astronomka Martha Haynesová z Cornellovy univerzity, která observatoř spravuje společně s NSF. Už v roce 1973, když byla astronomka čerstvě na vysoké škole, s pomocí observatoře studovala vodík ve vesmíru. 

Konec zařízení je pro astronomii obrovskou ránou. Postaveno bylo v roce 1963. Samotný talíř má neuvěřitelných 300 metrů. Sledoval výbuchy rádiových vln v hlubokém vesmíru a asteroidy, které byly blízko Země. Nejslavnější je ale díky programu SETI.

V jeho rámci vyhledával mimozemský inteligentní život mimo Sluneční soustavu. Díky tomu si „zahrál“ i ve slavném sci-fi filmu Kontakt. K vidění byl ale i v bondovce Zlaté oko a v kultovním seriálu Akta X. 

I další astronomové se k této ztrátě vyjadřují velmi emotivně. Kevin Ortiz Ceballos, výzkumný pracovník radioastronomie s pomocí observatoře studoval první známou mezihvězdnou kometu a hvězdy, které jsou obíhány exoplanetmi. Podle něj jde o praktickou, ale hlavně i symbolickou ztrátu. „Arecibo je jako ikona portorikánské vědy. Je to naprosto zničující,“ řekl. 

Slavné anténě tedy po 57 letech vypršel čas. Sama observatoř ale nekončí. Komplex obsahuje další výzkumné zařízení, s jejichž pomocí budou astronomové pracovat. Jedním z takových přístrojů je LIDAR. Slouží ke zkoumání zemské atmosféry. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama