V pravěku žil na Madagaskaru podivný pták, vypadal jako hybrid tukana a velociraptora

Zobákem sice Falcatakely forsterae připomíná dnešní ptactvo, ovšem kosti na lebce nemají s moderními tvory nic společného / Mark Witton (Ohio University)
Skutečně podivný tvor žil před 68 miliony let na Madagaskaru. Připomínal moderního tukana i velociraptora současně. To, co víme o pravěcích ptácích, lebka doslova obrací vzhůru nohama.

Fosilie lebky byla na severozápadním Madagaskaru objevena už v roce 2010. Vědci ji chtěli o sedm let později prozkoumat, ale zjistili, že je příliš křehká. Až za použití zobrazovací technologie CT s vysokým rozlišením a s pomocí digitálního modelování byla fosilie digitálně „rozpitvána“. 

Pták dostal jméno Falcatakely forsterae. Měl vysoký zobák, díky kterému byl podobný modernímu tukanovi. „Falcatakely právě kompletně změnil hru. Dokumentuje dlouhý, vysoký zobák, na rozdíl od všeho známého v druhohorách,“ řekl Patrick O'Connor, profesor anatomie a neurovědy na Ohijské univerzitě. 

Zobákem sice Falcatakely forsterae připomíná dnešní ptactvo, ovšem kosti na lebce nemají s moderními tvory nic společného. „Navzdory celkovému tvaru obličeje, který je podobný moderním ptákům, jako jsou tukani, je základní kostra mnohem více podobná teropodním dinosaurům, jako je velociraptor a deinonychus,“ pokračuje O'Connor. 

Zvíře mělo zobák zakončen jedním zubem. „Tyto rysy dodávají lebce Falcatakely téměř kosmický profil,“ prohlásil Daniel Field, vědec z Univerzity v Cambridgi. Připomíná, že žádný z přibližně 200 druhů ptáků z tohoto období se lebkou Falcatakely forsterae nepodobá. 

Falcatakely forsterae dokazuje, že ve znalostech pravěkých ptáků máme i nadále příliš velké mezery. Způsobeno je to i tím, že je poměrně obtížné najít kosti z období, kdy Falcatakely forsterae žil. Skelet ptáků byl příliš jemný, než aby se dochoval. 

O'Connor chce rovněž zjistit, proč měl Falcatakely forsterae právě takový zobák. Zatím existují předpoklady, že bizarní zub sloužil k lovu či zpracovávání potravy. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama