Tělesné rozměry Venuše z pravěku mají překvapivé vysvětlení

Vědci analyzovali a změřili tucet těchto sošek z různých kapitol v tomto období / Moravské zemské muzeum
Vědci mají alternativní vysvětlení toho, proč byla Venuše v pozdní době kamenné vyřezávána s tak velkými ňadry a širokými boky. Nebyl to symbol plodnosti a mateřství. Byl to symbol přežití. Můžeme hovořit o umění, které odráželo utrpení tehdejšího lidu.

Po celé Evropě a Eurasii bylo nalezeno více než 200 figurek Venuše, které pocházejí z období mladého paleolitu  a odkazují na římskou bohyni krásy. Venuše (nejstarší a nejznámější je Věstonická venuše) je nejčastěji interpretována jako symbol plodnosti, sexuality, mateřství a krásy. 

Podle jiných názorů ovšem sošky, které byly vyráběny z různých materiálů, jako byl kámen, keramika a kosti, připomínají fenomén 21. století. „Jedním z nejranějších uměleckých děl na světě jsou tyto záhadné figurky žen s nadváhou z dob lovců a sběračů doby ledové v Evropě, kde byste obezitu vůbec nečekali,“ myslí si Richard Johnson, lékařský výzkumník na Coloradské státní univerzitě.

Vědci analyzovali a změřili tucet těchto sošek z různých kapitol v tomto období. Výsledky pak byly porovnávány s lokacemi, kde byly nalezeny. 

Mnoho kusů bylo vyřezáno během poslední doby ledové. Tělesné rozměry ztvárněných žen reagovaly na tvrdou zimu, navrhuje studie. „Během tohoto období lidé čelili postupujícím ledovcům a klesajícím teplotám, které vedly k nutričnímu stresu, regionálnímu vyhynutí a ke snížení populace,“ vysvětlují vědci. Tělesné rozměry vyřezaných žen byly znatelnější zejména v oblastech, které se nacházely blíže k ledovcům. 

Ženská těla, která obsahovala zásoby podkožního tuku, byla vůči silnému mrazu odolnější než těla hubená nebo podvyživená. Takové ženy by v tvrdých podmínkách lépe zvládaly i mateřství. 

Pokud mají vědci pravdu, tak měly sošky Venuše mnohem větší symbolickou cenu, než jsme si mysleli. Mnohé z nich jsou navíc opotřebované. Přichází v úvahu scénář, že si je lidé předávali z generace na generaci coby symbol přežití. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama