Odhalený antický fast food prozrazuje, jaké menu se podávalo kdysi v Pompejích

Trosky kuchyně odhalily, jaké pochoutky se připravovaly v antických dobách / Pixabay
McDonald, KFC, prostě fast food není vynálezem moderní doby. O tom, jak před dvěma tisíci lety vypadalo rychlé občerstvení v Pompejích, se teď přesvědčili tamní archeologové. Nahlédněte tedy spolu s námi do všedního života dávných Římanů.

Když v roce 79 našeho letopočtu vybuchla sopka Vesuv, bylo jedno z nejbohatších měst římské říše srovnáno se zemí. V Pompejích nalezlo smrt až 20 tisíc obyvatel, kteří byli pohřbeni zaživa vulkanickým popelem. Přesný počet obětí však není znám. A archeologové zde nadále objevují… 

Thermopolium je slovo složené ze dvou výrazů. „Thermos“ (horký) a „poleo“ (prodávat). Jak název napovídá, šlo o jakési antické bufety a římští obyvatelé je měli v oblibě. Jenom v Pompejích jich bylo osm desítek. A jeden takový podnik teď archeologové odkryli. 

Ve skutečnosti už byl antický fast food z části, na níž je vyobrazena mytologická mořská nymfa, obnažen minulý rok. Práce pokračovaly i letos, a to i navzdory covidovým omezením. A odhalily pult rychlého občerstvení v celé své kráse. S malbami zvířat, která zde byla konzumována. 

V nabídce pravděpodobně byly divoké kachny a kohouti, kteří se podávali s vínem nebo horkými nápoji. V kamenitých nádobách byly nalezeny úlomky z kachních kostí, zbytky prasat, koz, ryb a hlemýžďů. Některé ingredience byly vařeny pospolu coby paella doby římské. Na dně jedné ze sklenic byly objeveny drcené fazole používané k úpravě chuti vína. 

V blízkosti pultu byly nalezeny amfory, nádrž na vodu, kašna a lidské ostatky. Mezi nimi byly i kosti muže okolo padesáti let, který zahynul u dětské postýlky, a ostatky muže, který v ruce držel poklici jedné z nádob thermopolia. Mohl to být zloděj, nebo možná při útěku před erupcí dostal hlad, ale překvapily jej jedovaté plyny. 

Provozovatelé thermopolia pravděpodobně místo urychleně opustili s prvními záchvěvy sopky Vesuv, potvrdil Ansa Massimo Osanna, generální ředitel archeologického parku v Pompejích. „Kromě toho, že jsme svědky každodenního života v Pompejích, možnosti, jak tohle místo analyzovat, jsou výjimečné. Je to totiž poprvé, co byl takový podnik odhalen vcelku,“ prohlásil  Osanna. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama