Vědci prokázali, že měsíční fáze mají vliv na lidský spánek

Větší noční aktivita, která je stimulována měsíčním světlem, může být evoluční adaptací z předindustriálních dob lidské společnosti / Pixabay
V současnosti se doslova roztrhl pytel s výzkumy, které vysvětlují, jakým způsobem náš spánek narušují umělé zdroje světla. V rámci nové studie se vědci zaměřili na přirozené noční světlo. Záře Měsíce nás údajně stimuluje, aniž bychom si toho byli plně vědomi.

Měsíc naši planetu oběhne zhruba za 29,5 dní. V rámci této doby se vystřídají čtyři jeho jednotlivé fáze, od novu po úplněk. Cyklus je také označován jako lunace. Úplněk je přitom spojován s horším spánkem, mezi vědci však tohle téma zůstávalo předmětem diskuze.

Experti z Washingtonské univerzity, v jejichž čele stál neurobiolog Horacio de laIglesia, pozorovali spánek pomocí zařízení na zápěstí u 98 obyvatel z domorodé komunity Toba v argentinské provincii Formosa, kteří byli buď bez, nebo jen s minimálním přístupem k elektřině, a u 464 studentů s plným přístupem k elektřině z Washingtonské univerzity v Seattlu.

I když byla mezi domorodými a městskými účastníky experimentu nalezena odchylka a u první skupiny byl vliv patrnější, data ukázala, že spánek v obou případech nastupoval později a celkově měl noc před úplňkem, kdy je světlo dorůstajícího Měsíce po setmění jasnější, kratší trvání. „Výsledky naznačují, že lidský spánek je synchronizován s měsíčními fázemi bez ohledu na etnické a sociokulturní pozadí a na úroveň urbanizace,“ píší vědci.
 
Větší noční aktivita, která je stimulována měsíčním světlem, může být evoluční adaptací z předindustriálních dob lidské společnosti. Díky ní se lidé v dobách bez elektřiny mohli déle věnovat tradičním aktivitám.

Například domorodé komunity z etnické skupiny v provincii Formosa, jak vyplynulo z rozhovorů s jejich členy, úplněk spojují s vyšší loveckou a rybářskou aktivitou, hojnějšími společenskými událostmi a nárůstem sexuálních vztahů mezi ženami a muži.
 
Zjištění naznačuje, že elektrické osvětlení moderního člověka mohlo měsíční záři nahradit v roli regulace spánku. Podle vědců je ale třeba určit skutečnou adaptivní hodnotu lidské aktivity během nocí s výraznější měsíční září a výzkum provést ve větším měřítku s početnější skupinou dobrovolníků.

Mohlo by vás zajímat

Reklama