Zlatý jazyk mumie, objevené na pohřebišti v Egyptě, měl umožnit hovořit s pánem podsvětí

Kostra se zlatým jazykem je dobře zachovalá, její lebka a většina jejích struktur je neporušená / Egyptské Ministerstvo turismu a starožitností
Archeologové objevili při výkopech v egyptském chrámovém komplexu Taposiris Magna 16 pohřbených ostatků ve skalních hrobech. Jeden hrob obsahoval i mumii s jazykem vyrobeným ze zlata.

Badatelský tým spekuluje, že vlastní jazyk zemřelého byl nahrazen zlatým, aby zemřelý mohl v posmrtném životě mluvit s bohem Osirisem. Osiris je egyptský pán podsvětí a soudce mrtvých, jeden z nejdůležitějších bohů starověkého Egypta. Pohřební šachty staré asi 2000 let byly populární ve starořeckých a římských dobách. Nacházely se uvnitř hory nebo přírodního skalního útvaru. V hrobkách byla řada mumií.

I když se stav ostatků v průběhu času zhoršil, nalezené kamenné pohřební masky jsou dosud neporušené. Díky tomu mohl tým vidět pravděpodobnou podobu mrtvého. Vykopávky vede univerzita v Santo Domingu, která na místě pracuje již téměř deset let.

Vědci již předtím uvnitř chrámu Taposiris Magna odhalili několik mincí s tváří a jménem královny Kleopatry VII., což naznačuje, že mrtví byli uloženi k poslednímu odpočinku v době její vlády. Části soch a chrámové pozemky také odhalují, že velkolepý chrám postavil král Ptolemaios IV., který vládl Egyptu v letech 221‒ 204 př. n. l.
 
Kostra se zlatým jazykem je dobře zachovalá, její lebka a většina jejích struktur je neporušená. Archeologové ji vyjmuli ze skalní hrobky a setkali se se zářícím zlatým předmětem uvnitř jejích úst. Předpokládají, že její jazyk odstranili balzamovači a během pohřebního rituálu ho nahradili zlatým jazykem.

Staří Egypťané doufali, že jedinec takto dokáže po vstupu do posmrtného života mluvit s bohem mrtvých Osirisem, který soudí duchy zemřelých. Vložení zlatého jazyka osobě, která zemřela před asi 2000 lety, mělo přesvědčit Osirise, aby se slitoval nad jejím duchem.
 
Další ostatky už nebyly tak zachovalé, ale vedoucí vykopávek Kathleen Martinezová u nich odhalila řadu zajímavých drobností. Sochy nad hrobkami jsou neporušené, a to umožnilo odborníkům dozvědět se o mrtvých více.

U jednoho byly nalezeny zbytky zlacení a zlacené dekorace ukazující boha Osirise. Jinou kostru zdobila koruna s rohy a hadem na čele, pravděpodobně kobrou. Na hrudi další z mumií se nacházel, v širokém náhrdelníku zakomponovaný, obraz boha Hora – visící hlava sokola.

Mohlo by vás zajímat

Reklama