Golfský proud se může zhroutit již brzy, jak ukazuje klimatický model

Díky Golfskému proudu je zima v Evropě i ve vyšších zeměpisných šířkách relativně mírná / Pixabay
Klimatické změny mohou Golfský proud, který je důležitý pro dopravu tepla na severní polokouli, vyřadit z provozu mnohem dříve, než se předpokládalo. Důvodem je intenzivní tání ledovců v Grónsku a zrychlující se proudění sladké vody do severního Atlantiku.

Pro planetu to může mít hluboký dopad. Ovlivní to povětrnostní podmínky a biologickou rozmanitost. Může se měnit zemědělská a ekonomická stabilita napříč různými oblastmi světa, které Golfský proud ovlivňuje.

Golfský proud (Atlantic Meridional Overturning Circulation) přepravuje teplou povrchovou vodu do vyšších zeměpisných šířek, kde se voda ochlazuje a klesá. Proudění tedy ovládá transport tepla na sever. Určuje tak podnebí a další podmínky hlavně v severním Atlantiku a Evropě, ale i v jiných částech světa. Díky tomu je zima v Evropě i ve vyšších zeměpisných šířkách relativně mírná.

Johaness Lohmann, fyzik z Kodaňské univerzity v Dánsku a jeho kolega Peter Ditlevsen upravili stávající model klimatických změn v Atlantiku, aby mohli vyhodnotit rychlost proudění sladké vody do severní části oceánu v důsledku tání ledovců v Grónsku. Zjistili, že rychlejší tempo proudění sladké vody by mohlo Golfský proud zrušit mnohem dříve, než uvádějí současné modely. Tato rychlost může dosáhnout bodu zlomu. Pokud se tak stane, už nebude cesty zpět.
 
S rychlostí tání ledovců v Grónsku souvisí tempo, s jakým do ovzduší vypouštíme skleníkové plyny. Pokud jde o ochranu klimatických systémů, které například udržují pod kontrolou globální povětrnostní vzorce, máme tak velmi malý manévrovací prostor. V ohrožení mohou být další klimatické subsystémy po celém světě.
 
„Tyto body zvratu byly již dříve ukázány v klimatických modelech, kde se roztátá voda velmi pomalu dostává do oceánu. Ve skutečnosti se ale nárust této vody zrychluje a nelze jej považovat za pomalý," řekl Lohmann pro web Gizmodo.
 
Není zřejmé, kde se osudový bod zlomu nachází. Je však jasné, že kvůli zrychlujícím proudům sladké vody z roztátých ledovců se Golfský proud zpomaluje. A tato práce varuje, že čím rychleji se bude Země oteplovat, tím více bude Golfský proud v ohrožení. Již z dřívějších studií ale vyplynulo, že jeho kolaps by byl bleskový.
 
Pro sever Evropy a Británii by nastala doba ledová. Na místě by byly dalekosáhlé dopady na životní prostředí a životy lidí. Bouře v Evropě by byly silnější a nebezpečnější a při východním pobřeží USA by rychle stouply hladiny moří. Pokud nemáte dostatečně silnou představivost, stačí si pustit film "Den poté" z roku 2004.

Mohlo by vás zajímat

Reklama