Vědci varují, že i samotné opalovací krémy mohou způsobit rakovinu

Oktokrylen tvoří běžnou složku krémů na opalování, protože absorbuje UVB záření, které je zodpovědné za spálení a rakovinu kůže / Pixabay
Nová studie zjistila, že řada produktů na ochranu proti slunečnímu záření způsobuje rakovinu, pokud se příliš dlouho nepoužívají. V průběhu času totiž uvolňují toxické chemikálie.

Vědci z Francie a USA studovali řadu náhodně vybraných značkových produktů na ochranu proti slunečnímu záření, které obsahovaly organickou chemickou látku „sluneční filtr“, oktokrylen.

Produkty společností Garnier, Bioderma, LaRoche-Posay, L'Oreal, Coppertone, Banana Leaf a Neutrogena byly podrobeny dlouhodobému testování.
 
Oktokrylen tvoří běžnou složku krémů na opalování, protože absorbuje UVB záření, které je zodpovědné za spálení a rakovinu kůže. Je potenciálním alergenem a není biologicky odbouratelný. V řadě zemí je již zakázán. Tým z univerzity v Sorbonně zjistil, že oktokrylen se rozkládá na karcinogenní chemickou látku benzofenon, pokud se nepoužívá déle než rok.   

Autoři studie tvrdí, že by měla být zakázána výroba produktů obsahujících chemickou látku oktokrylen, dokud se neprokáže, že je tato látka bezpečná. Problém ovšem není v samotném opalovacím krému, ale v tom, že se používá jenom v létě. Rodiny si koupí opalovací krém a po dovolené ho dají do skříně, aby jim zbyl na příští rok. Podle autorů studie je nebezpečná právě tato skutečnost.
 
Jediným testovaným produktem, který neobsahoval oktokrylen, byla Nivea Sun SPF 50+, který vědci použili jako kontrolní subjekt. Tím potvrdili, že to byl oktokrylen, který způsobuje hromadění karcinogenu benzofenonu, způsobujícího například dermatitidu. Benzofenon je v USA zakázán v potravinářských výrobcích a obalech potravin a v produktech pro osobní péči včetně krémů na opalování.   
 
Nejprodávanější krémy nechali vědci uměle "stárnout" po dobu šesti týdnů a tím simulovali podmínky, když se krém rok nepoužívá a je položený na poličce. Čím starší byl produkt, tím byla koncentrace benzofenonu vyšší. Pokožka přitom vstřebá až 70 % oktokrylenu i benzofenonu.

Opalovací krémy často nemají data expirace, ale jsou označeny datem minimální trvanlivosti, obvykle méně než 30 měsíců. Drtivá většina krémů na opalování tuto dobu vydrží, ale to neznamená, že jsou bezpečné i na jejím konci.

V roce 2019 obsahovalo téměř 3 000 komerčních produktů prodávaných ve Spojených státech oktokrylen, včetně šamponů, vlasových kondicionérů a sprejů na vlasy. Nejnovější výzkum ukázal, že nejvyšší koncentraci benzofenonu měl "po zestárnutí" přípravek L'Oreal Age Perfect FPS 20.

Mohlo by vás zajímat

Reklama