Podle NASA se potenciálně nebezpečný asteroid Apophis v tomto století se Zemí nestřetne

Přiblížení Apophisu v roce 2029 bude pro vědu velkou příležitostí / NASA
Vesmírný objekt, o kterém se předpokládalo, že narazí do naší planety v roce 2068, již není podle odborníků z NASA pro příštích 100 let považován za hrozbu.

NASA to oznámila poté, co na začátku března proletěl kolem Země asteroid Apophis, což vesmírné agentuře umožnilo odhadnout oběžnou dráhu vesmírné horniny kolem Slunce.

Vědci použili ke sledování pohybu Apophisu rádiovou anténu, přičemž odhalili, že dopad asteroidu v roce 2068 už není reálný. Asteroid se má vrátit již v roce 2029, ale proletí asi 32 186 km od Země, což je považováno za bezpečnou vzdálenost.

Apophis, pojmenovaný podle staroegyptského boha, je více než 304 metrů široký a jeho dopad by se rovnal explozi o síle 880 milionů tun trinitrotoluenu (TNT). Asteroid byl poprvé objeven 19. června 2004 astronomy v Národní observatoři Kitt Peak v Arizoně.

Od té doby vědci sledují každý jeho pohyb při oběhu kolem Slunce, který dokončí za dobu kratší než jeden pozemský rok. Když se letos 5. března Apophis mihnul kolem Země, vědci se pustili do shromažďování dat, aby se dozvěděli více o jeho cestě. Podle Davida Farnocchia z Centra NASA pro studium objektů na Zemi (CNEOS) výpočty neukazují žádné riziko dopadu nejméně na příštích 100 let.
 
Tým NASA použil výkonnou rádiovou anténu v Deep Space Network v komplexu Goldstone Deep Space Communications Complex poblíž Barstow v Kalifornii k přesnému sledování pohybu Apophisu. Ačkoli se Apophis nedávno přiblížil k Zemi, stále byl od ní vzdálený téměř 17 milionů kilometrů. Vědci získali informace o jeho vzdálenosti s přesností asi 150 metrů.

Rádiová anténa zachytila ​​radarové snímky Apophisu. Jak radarový tým dále analyzuje data, doufá také, že se dozví více o tvaru asteroidu. Předchozí radarová pozorování naznačovala, že Apophis má arašídový vzhled, což je běžný tvar mezi planetkami blízkými Zemi většími než 200 metrů v průměru; alespoň jedna ze šesti má dva laloky.
 
Přiblížení Apophisu v roce 2029 bude pro vědu velkou příležitostí. S radarovým pozorováním bude možné vidět povrchové detaily velké jenom několik metrů. Asteroid je kamenem typu „S“ nebo kamennou vesmírnou horninou, což podle NASA znamená, že je tvořen ze silikátových materiálů včetně směsi niklu a železa. Stejně jako všechny asteroidy je Apophis pozůstatkem z rané formace naší sluneční soustavy asi před 4,6 miliardami let.

Vznikl v hlavním pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Po miliony let byla jeho dráha změněna gravitací velkých planet, jako je Jupiter, takže nyní obíhá kolem Slunce blíže k Zemi. Neexistují žádné snímky jeho povrchu, ale NASA předpovídá, že bude podobný povrchu jiných asteroidů kamenného typu, jako je Itokawa – první asteroid, u kterého byly odebrány a analyzovány vzorky.

Mohlo by vás zajímat

Reklama