NASA ukázala, jak bude vypadat stanice Lunar Gateway, jež poskytne astronautům domov při misích na Měsíc

 
Další 1 fotografie v galerii
Lunar Gateway tvoří klíčovou součást misí Artemis, díky nimž NASA do roku 2024 dostane první ženu na Měsíc / NASA
NASA publikovala několik fotografií, které ukazují, jak bude vypadat vesmírná stanice Lunar Gateway, která v roce 2024 poletí na Měsíc. Orbitální laboratoř poskytne astronautům domov během výletů na Měsíc a stanoviště pro přistání na Měsíci.

Laboratoř na oběžné dráze bude mít kapacitu čtyř osob. Velká část stanice bude postavena komerčním partnerem a bude mít port pro lunární přistávací modul Space X Starship, který bude přepravovat astronauty mezi obíhající základnou a povrchem Měsíce.

NASA rovněž potvrdila, že platforma bude měřit úroveň radiace a přispěje tak k řešení jedné z největších obav z cestování vesmírem. Souprava výzkumných přístrojů pro detekci záření zahájí práci uvnitř prvního modulu víceúčelové mezinárodní základny, která bude na eliptické sedmidenní oběžné dráze kolem Měsíce. 

Lunar Gateway tvoří klíčovou součást misí Artemis, díky nimž NASA do roku 2024 dostane první ženu (a další muže) na Měsíc, i když stále může dojít ke zpoždění. Převážná část mise Artemis, včetně Lunar Gateway, bude poslána na Měsíc pomocí nové masivní rakety NASA Space Launch System. 
 
Vývoj rakety je téměř dokončen, první zkušební let, který vyšle kosmickou loď Orion kolem Měsíce bez posádky, má proběhnout koncem tohoto roku nebo začátkem příštího roku.
V únoru ale NASA oznámila, že zahájí stavbu Gateway pomocí nosné rakety SpaceX Falcon Heavy. Vesmírná firma Elona Muska zahájí výrobu základních prvků Lunar Gateway.

Očekává se, že k cestě na Měsíc dojde nejdříve v květnu 2024, ale možná až v říjnu 2024. Společnost SpaceX také získala zakázku na přistání astronautů na povrchu Měsíce. 

SpaceX porazil společnost Jeffa Bezose Blue Origin a firmu Dynetics a stal se jediným poskytovatelem systému. Jedná se o překvapivý zlom proti minulosti, kdy NASA vybírala více společností pro případ, že by jedna z nich selhala.

Podle analytiků toto rozhodnutí podtrhuje skutečnost, že společnost SpaceX považuje nyní NASA za nejdůvěryhodnějšího partnera ze soukromého sektoru. V rámci programu Artemis pro přesun lidí na Měsíc chce NASA použít raketu Space Launch System k vyslání čtyř astronautů jako posádku kosmické lodi Orion, která poté přistane s vesmírnou stanicí Lunar Gateway.
 
První mise s posádkou se bude jmenovat Artemis 3 a vezme na oběžnou dráhu Měsíce v kapsli Orionu až čtyři astronauty. Pokud na to bude připravena, zakotví zde. Loď bude čekat, aby přijala dva členy posádky na závěrečný úsek cesty na povrch Měsíce.

Gateway by měla být prostředníkem, ale během počáteční mise by se Orion mohl spojit přímo s lodí, pokud Gateway na to nebude připravena. Astronauti pak stráví na Měsíci týden, než nastoupí na loď, aby se mohli vrátit na oběžnou dráhu Měsíce, a poté odvezli Orion zpět na Zemi. 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama