Tradiční teorie o násobcích sedmi lety u výpočtu stáří psů podle odborníků už neplatí

Mozek psa se stále vyvíjí až do jeho sedmi let / Pixabay
Podle některých odborníků na psy je často vyslovované tvrzení, že jeden psí rok odpovídá sedmi lidským letům, nepravdivé. Rovnice pro výpočet věku psa je složitější a závisí na kognitivních a behaviorálních vlastnostech psa v průběhu času a na plemeni.

Nová studie odhaluje, že pes se stane teenagerem ve věku pouhých šesti měsíců a ve dvou letech je plnohodnotným dospělým a kolem sedmi let již seniorem. 

Přehled předchozích studií zabývajících se dopadem věku psa na jeho zdraví byl publikován v časopise Frontiers in Veterinary Science. Recenzi provedla Dr. Naomi Harveyová, výzkumná manažerka v Dogs Trust a akademička na univerzitě v Nottinghamu. Říká, že jen proto, že psi žijí sedmkrát kratší život než lidé, neznamená to, že každá cesta planety Země kolem Slunce má pro psa hodnotu sedmi lidských let.

Psi dospívají rychleji než my. „Mnoho ročních psů dosáhlo své plné výšky a většina z nich prošla pubertou nebo se blíží k jejímu konci, takže rozhodně nejsou ekvivalentem sedmiletého dítěte,“ říká Harveyová. Místo použití zjednodušujícího faktoru sedmi se snažila zjistit, kdy je pes štěnětem, mladistvým, dospělým, starším a geriatrickým. 

Její zjištění ukazují, že jeden rok starý pes je mladistvý, právě končí pubertu a je podobný 15letému člověku. Jen o 12 měsíců později, ve dvou letech, dosáhli psi plné dospělosti jako 25letý člověk. Do starších let vstupují v sedmi letech lidského stáří a za nejstarší seniory, geriatrické psy je můžeme považovat, pokud je jim 12 a více roků. První kategorie seniorů znamená, že je zvíře starší, ale zdravé, a druhá už přináší pravděpodobnost špatného zdraví a blížící se smrti.  
 
Výzkum ukazuje, že stárnutí psů je definováno různými behaviorálními a kognitivními rysy a trendy. Například mozek psa se stále vyvíjí až do jeho sedmi let, poté jeho pozornost klesá, což naznačuje, že jde už o psího seniora.

Geriatričtí psi ve věku 12 let mohou trpět většími bolestmi a mít problémy s pamětí, podobně jako lidé s demencí. Ve Velké Británii se psi v průměru dožívají 12 let, ale číslo se liší podle plemene. Například průměrná délka života německé dogy je pouhých šest let. Přestože se jejich zdraví zhoršuje rychleji než u jiných plemen, jejich mozky a chování jsou sladěny s ostatními psy. 

Ačkoliv mohou mít zdravotní problémy, i když jsou ještě mladí, neexistují důkazy o tom, že by plemena s krátkým dožitím stárla ve skutečném smyslu tohoto slova. Pokud jde o věk, podstupují stejný vývoj jako ostatní psi. Jinými slovy plemena psů s krátkým dožitím nestárnou rychleji, jenom umírají mladší.

Mohlo by vás zajímat

Reklama